Asocijacija Mostovi prijateljstva BiH: Realizovane stotine aktivnosti na jačanju i obnavljanju veza

0
16

Asocijacija Mostovi prijateljstva Bosne i Hercegovine u proteklih 12 godina, koliko postoji, realizovala je stotine aktivnosti, projekata i inicijativa ne samo u Zenici nego i širom BiH regije pa i u Turskoj.

Jasmin Imamović, predsjednik Asocijacije Mostovi prijateljstva Bosne i Hercegovine, u razgovoru za Anadoliju rekao je da se ideja o osnivanju Asocijacije javila tokom posjete turskom Izmiru.

– Razgovarali smo o tome da treba pokrenuti nevladinu organizaciju koja će raditi na jačanju i obnavljanju mostova prijateljstva, pogotovo između Turske i BiH. Tako je i krenulo. Osnovani smo prije 12 godina. Do sada smo realizovali stotine aktivnosti, projekata i inicijativa ne samo u Zenici nego i širom BiH, regije pa i u Turskoj – pojasnio je Imamović.

Uspostavili su saradnju, ne samo s institucijama i organizacijama Republike Turske već i s drugim prijateljskim državama.

– Radi se o Azerbejdžanu i Indoneziji. Uskoro proširujemo saradnju i s nekim drugim državama. Ova nevladina organizacija je osnovana prvenstveno na jačanju međunarodne saradnje, ali realizujemo i projekte u BiH, prije svega humanitarne. Do sada smo posjetili više od 40 povratničkih naselja, između ostalih, Kozarac i Srebrenicu. Realizujemo različite projekte poput kulturno-umjetničkih, sportskih, tokom Ramazana organizujemo iftare s našim partnerima – turskim organizacijama – kazao je Imamović.

Uspostavili su saradnju i s institucijama Sjevernog Kipra gdje su bili gosti predstavnika vlasti. Radili su i na uspostavljanju mostova prijateljstva između općina u BiH i Turskoj.

– Organizovali smo prezentacije i promocije bh. kulture u Turskoj. Imamo uspješnu saradnju s organizacijama u Srbiji i Hrvatskoj. Imamo kontakte s nekim organizacijama i u Makedoniji i Crnoj Gori. Prva smo organizacija koja je organizovala manifestaciju sjećanja na genocid u Srebrenici, a da se desilo u Srbiji. To je bilo u Novom Pazaru – podsjetio je Imamović.

Govorio je i o saradnji s Azerbejdžanom navodeći da su potpisali sporazum o saradnji s nevladinom organizacijom iz Bakua.

– Bili smo gosti u Azerbejdžanu i Gruziji gdje smo učestvovali u nekim mirovnim konferencijama. Mi promovišemo kulturu i tradiciju Azerbejdžana u BiH. Tako isto imamo saradnju s Ambasadom Indonezije – rekao je Imamović.

Kazao je i da su napravili “most prijateljstva sa Sjevernim Kiprom”.

– Zbog situacije koja postoji u prošlosti i nepriznavanja, političari i političke partije ne mogu možda uspostaviti saradnju, ali može nevladina organizacija, na planu kulture, obrazovanja, mladih… Mi to radimo – izjavio je Imamović.

Smatra da, kada je u pitanju nevladin sektor, nema puno organizacija poput njih koje se bave promocijom prijateljskih veza.

– Mislim da se može puno više raditi. Mi smo entuzijasti, ne radimo ovo za novac. Svi radimo volonterski i volimo BiH i zbog toga znamo da bez prijatelja u svijetu ne možemo doći do nekih određenih ciljeva. Veoma je bitna i promocija turizma, kulture i tradicije. Mi to i radimo. Imamo više od 100 članova s tim da neke projekte realizujemo u još većem broju, zavisno od složenosti. U sklopu naše organizacije su i umjetnici, muzičari, sportisti…- kaže na kraju Imamović.

(Preporod.info)