Australija: Univerzitet Victoria udovoljio antibošnjačkim ideologijama

Date:

Foto: www.vu.edu.au

Univerzitet Victoria u Australiji popustio je pritisku američkog prosrbijanskog blogera Charlesa Cathera, uklonivši materijal koji se odnosi na zločine protiv bosanskih muslimana sa predavanja o ljudskim pravima. 

Cather, koji je nastanjen u Novom Sadu, poveo je kampanju uklanjanja materijala u kojima se opisuje ubistvo bosanskih muslimana od strane srpskog vojnika. Radi se o materijalu kojeg je napisao Richard Rorty u radu “Ljudska prava, racionalnost i sentimentalnost”, te uključuje navode američkog autora Davida Rieffa koji je izvještavao o agresiji na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine. 

Kako piše australski SBS, Rieff kaže kako je svjedočio počinjenim zločinima nad Bošnjacima, te je dodao kako muslimani za Srbe više ne predstavljaju ljudska bića.

– Srpski vojnici su otjerali u manje kamione muslimanske zatvorenike koji su ležali na tlu u redovima dok su čekali ispitivanje – kaže Rieff. 

Međutim, Cather je u svojoj kampanji kazao kako su izjave profesora Rieffa u ulozi “degradiranja Srba”  i tako ohrabrio svoje pratitelje da ulože žalbu Univerzitetu.

Narednog dana, Cather je objavio drugi video u kome proslavlja činjenicu da je Univerzitet Victoria uklonio taj materijal, te kako su mu poslali mail izvinjenja. Na snimku zaslona maila kojeg je pokazao, Univerzitet potvrđuje kako je materijal razmotren te odmah uklonjen. 

– Sadržaj ni na koji način ne reflektira mišljenja Victoria Univerziteta te se izvinjavamo za bilo kakvu uvredu koju smo mogli prouzrokovati – navodi se. 

Dvije važne okolnosti koje objašnjavaju događaj

Dr. Amir Kliko sa Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu povodom ovog slučaja kaže da literatura na ovom australskom univerzitetu o srpskom genocidu nad Bošnjacima nije izbačena zbog vjerske ili nacionalne pripadnosti autora, nego radi svoje teme.

– Nečuveno je da neki univerzitet, kao naučna institucija, tako postupa s literaturom. Naročito je to neočekivano od australskih univerziteta. Takvo ponašanje očekivali bismo od državnih univerziteta iz nekih zemalja s totalitarističkim režimom na vlasti. Međutim, nije slučajno. Postoje dva krupna razloga koji objašnjavaju ovaj događaj – objašnjava Kliko.

Prvi razlog je vezan za činjenicu kako Republika Srbija i Republika Srpska, kao entitet Bosne i Hercegovine, izdvajaju velika novčana sredstva za negiranje genocida nad Bošnjacima za koji su odgovorne.

Kako dr. Kliko navodi, Srbi zbog svojih zločina imaju loš imidž u svijetu od devedesetih godina 20. stoljeća, te ih zanima šta o njima znaju i misle drugi u svijetu, a posebno u razvijenim zemljama Zapada koje određuju i uređuju međunarodne političke odnose. 

– Republika Srbija i Republika Srpska djeluju na međunarodnoj sceni. Na njoj žele promijeniti lošu sliku o Srbima iz devedesetih godina prošlog stoljeća. Žele uvjeriti svijet u neistinu da Republika Srpska, kao politička poludržavna tvorevina Republike Srbije, nije genocidna po svom nastanku. To je svrha i takozvanih međunarodnih komisija koje je formirala Vlada Republike Srpske – kaže Kliko, ne zaboravljajući spomenuti kako se sada u svijetu događa lobiranje da se “popravlja” katastrofalno stanje imidža srpske politike u svijetu. 

– I ovaj događaj na Univerzitetu Victoria to jasno dokazuje. To je uspješan rezultat ozbiljnog srpskog lobiranja. Nije veliki, ali nas upozorava da će uskoro uslijediti i drugi od kojih će neki sasvim sigurno imati “veću težinu” – upozorava Kliko. 

Drugi razlog o kojem govori odnosi se na Australiju koja je nakon Drugog svjetskog rata postala glavno pribježište srpskih fašista te pripadnika drugih fašističkih organizacija.

– Od završetka tog rata oni slobodno djeluju u Australiji. Tokom rata u Jugoslaviji od 1941. do 1945. godine četnici su vješto ubjeđivali Veliku Britaniju da vode antifašističku borbu, iako to nije bila istina što je i britanski premijer Winston Churchill shvatio do ljeta 1944. godine. Australija, Novi Zeland i Kanada su “bjelačke zemlje” britanskog Commonwealtha, što je razlog da su se u njima smjestili brojni srpski fašisti nakon poraza u Jugoslaviji. Kao što su do 1944. godine vješto ubjeđivali Veliku Britaniju u svoj navodni antifašizam, tako su uspješno nastavili i nakon rata u Australiji, Novom Zelandu i Kanadi radi čega su potpuno slobodno djelovali u svojim brojnim profašističkim organizacijama poput, naprimjer, “Srpskog nacionalnog centra Draža Mihailović” u Melburnu gdje se nalazi i Univerzitet Victoria – objašnjava Kliko, dodavši da je sporna odluka Univerziteta Victoria vjerovatno posljedica spomenutog međunarodnog lobiranja. 

Međutim, u ovakvim situacijama neophodno je reagirati i zauzeti jasan stav kako bi se o sličnim incidentima javno govorilo i raspravljalo. Dr. Kliko kaže kako bi, u tom kontekstu, ozbiljan naučni rad, muzejska djelatnost na temu agresije i genocida, publiciranje rezultata istraživanja i medijska popularizacija istine mogli dati potreban rezultat uz istaknuto inostrano medijsko prisustvo. 

– Tvrdim da je komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici, a koju prenose svi značajni svjetski mediji, najvažniji doprinos u tom smislu. Ona šalje glasove u svijet koji Republika Srbija i Republika Srpska žele ušutkati. Može se u Potočarima svake godine 11. jula okupiti i 100.000 Bošnjaka. Ali je nerješiv problem negatorima genocida što dođe par stotina ljudi, možda i hiljada, iz cijelog svijeta i većina diplomatskog kora u Bosni i Herecgovini i što se svakog 11. jula čitav svijet ponovo podsjeti ko je bio ko u Bosni i Hercegovini devedesetih godina 20. stoljeća – zaključuje on.

Inicijativa “Survivors of Bosnia”: Boriti se za globalno priznanje genocida

U Australiji djeluje i inicijativa posvećena pričama preživjelih žrtava agresije na Bosnu i Hercegovinu, “Preživjeli Bosne” (Survivors of Bosnia), a čiji su sadržaji, svjedočenja i priče na njihovoj Instagram stranici objavljeni kao reakcija na slučaj sa Univerziteta Victoria. 

 – Kao Bosanci, dugo smo se borili za međunarodno priznanje genocida nad našim ljudima, i ne možemo dozvoliti da se aktivno i dalje negira“, stoji u opisu njihove stranice u kojem ohrabruju roditelje, braću, sestre, rođake i druge članove porodice da dijele svoja iskustva kako bi se ukazalo na značaj počinjenog genocida nad Bošnjacima u periodu od 1992. do 1995. godine. 

– Ohrabrujemo mlade ljude da otvoreno govore o ratu, bez obzira koliko eksplicitne i tužne bile te priče. Moramo normalizirati konverzaciju o ratu te tako biti sigurni da priče naših roditelja nisu zaboravljene u historiji – poručuju ovi aktivisti.

Ovakva inicijativa znači i društveni odgovor na incident koji se dogodio na spomenutom australskom univerzitetu, a svjedočenja ljudi ostaju trajan dokaz počinjenih nedjela devedesetih godina, pozivajući se na činjenicu kako je Međunarodni sud pravde u Haagu presudom od 26. februara 2007. godine potvrdio izvršenje genocida u Bosni i Hercegovini.

(K.S./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related