Austrijska policija ubila jednog, uhapsila četiri napadača u Beču

Date:

Austrijske policijske jedinice uhapsile su četiri učesnika terorističkog napada koji je izvršen u centru Beča.

U ponedjeljak navečer napadači su iz automatskog oružja otvorili vatru na više lokacija u centru Beča, ubivši najmanje dvije osobe. Treća žrtva napada preminula je u bolnici, prenosi Reuters.

Sedam žrtava napada u Beču ima rane opasne po život i u kritičnom je stanju, javila je u utorak austrijska državna novinska agencija APA, pozivajući se na glasnogovornicu zdravstvene službe Austrije.

Ukupno 17 žrtava napada liječi se u nekoliko bolnica, uglavnom od rana zadobijenih vatrenim oružjem ili od posjekotina, saopćila je glasnogovornica.

Austrijska policija saopštila je sinoć da je jedan napadač ubijen u centru Beča.

Napadači su koristili duge cijevi odnosno puške na području Seitenstettengasse, na šest lociranih mjesta zločina, navodi policija.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer opisao je incident kao “teroristički napad”.

Navodno se pucnjava dogodila u ulici u blizini sinagoge. Lider jevrejske zajednice Oskar Deutsch rekao je da nije jasno je li bečka sinagoga bila meta u napadu, jer je u to vrijeme bila zatvorena. Zamolio je da se ne šire neprovjerene informacije te da članovi zajednice ostanu u kući i slijede policijske upute, prenosi Slobodna Evropa.

Von der Leyen: Jači smo od mržnje i terora

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je objavila da je šokirana i tužna zbog brutalnog napada koji se dogodio u Beču.

– Moje misli su sa porodicama žrtava i austrijskim narodom. Evropa stoji u punoj solidarnosti sa Austrijom. Jači smo od mržnje i terora – poručila je Von der Leyen na Twitteru.

Kancelar Sebastian Kurz poručio je sinoć da Austrija neće dopustiti da bude zastrašena terorističkim napadima.

– Drago mi je što je policija uspjela već eliminirati jednog od napadača. Nećemo nikada dopustiti da budemo zastrašeni terorizmom i borit ćemo sve protiv ovih napada svim mogućim načinima – kazao je kancelar reagirajući na teroristički napad u Beču.

Kako bi se policija mogla u potpunosti koncentrirati na borbu protiv terorizma, Vlada Austrije je odlučila, poručio je Kurz, da će oružane snage preuzeti na sebe zaštitu imovine.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related