Austrijski odbor za vakcinaciju preporučio četvrtu dozu za rizične grupe

Date:

Austrija bi određenim pripadnicima zdravstvenog osoblja i drugim esencijalnim radnicima trebala ponuditi četvrtu dozu protiv COVID-19, saopćio je Nacionalni odbor za vakcinaciju u ažuriranim smjernicama, navodeći rizike od varijante koronavirusa omikron koji se brzo širi.

Međutim, navodi se da nema dovoljno naučnih podataka da bi preporučili četvrtu dozu za širu javnost.

– S obzirom na neminovni talas omikrona, četvrta doza vakcine može se ponuditi u područjima visokog rizika (npr. izloženo zdravstveno osoblje) i u sistemski kritičnim područjima i to šest mjeseci nakon primanja treće doze – navodi odbor.

Austrija je u srijedu saopćila da će ponovo pooštriti ograničenja od 27. decembra kako bi usporila širenje varijante omikron, podsjeća Reuters.

U novembru je vlada najavila četvrti lockdown i poručila da će vakcinacija biti  obavezna za sve Austrijance, što je prva zemlja Evropske unije koja je to učinila.

Dok je trosedmični lockdown doveo do smanjenja dnevnog broja zaraženih COVID-19 sa rekordnih nivoa, Austrija se sprema za još jedan porast slučajeva zaraze. Nekoliko stotina slučajeva omikrona je već potvrđeno.

U smjernicama, Nacionalni odbor za vakcinaciju navodi da bi četvrta vakcina protiv COVID-19 mogla biti davana grupama u zdravstvu i drugim kritičnim zanimanjima nakon medicinskih konsultacija.

– Još uvijek nema dokaza da ta dodatna vakcinacija može spriječiti infekcije. Međutim, može se pretpostaviti da se ozbiljni simptomi bolesti mogu spriječiti – navodi se.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related