Autobiografija: “U vrtlogu vremena 1927-2017” prof.dr. Omera Nakičevića

Promotori su bili dekan Fakulteta islamskih nauka prof. Zuhdija Hasanović i predsjednik Sabora IZ u BiH Hasan Čengić. Promociju je vodila moderatorica dr. Zehra Alispahić koja je izdvojila najznačajnije stavke iz biografije profesora Nakičevića. Podsjetila je na činjenicu da je knjigu “U vrtlogu vremena” Centar za napredne studije objavio 2017. godine na devedeseti rođendan autora, u godini velikih jubileja za Islamsku zajednicu.

Promociji je prisustvovao reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, muftije, direktori uprava IZ i profesori, od kojih su mnogi bili učenici i studenti profesora Nakičevića, kao i mladi studenti Fakulteta islamskih nauka.

Profesor Hasanović je u svojoj analizi promovisane biografije istakao da se radi o djelu koje bilježi stanje i prilike društvenih odnosa koje su autoru u više navrata donosili teško breme nepravde iznad koje se izdigao time što u djelu ne osuđuje nikoga od onih koji su mu nepravdu činili.

Hasan Čengić je kazivao o maštovitom pristupu edukaciji od strane profesora Nakičevića dok mu je bio profesor arapskog jezika u medresi. Za život Omera Nakičevića je između ostalog rekao da je „muslimanski, bošnjački most, ćuprija preko ere komunizma.“

Za radio BIR je reisu-l-ulema dr Husein Kavazović rekao da se profesor Nakičević nikada nije mirio sa sudbinom koju su mu drugi namijenili nego je gradio vlastiti put. “Zbog toga je za nas prof. Nakičević čovjek vrijedan pažnje i uzor, i nama starijima, a pogotovo mlađima. I raduje me da je ovoliko knjiga danas bilo ispred njega, što je najbolji dokaz da on nije svoj život uzalud proveo” – rekao je reisu-l-ulema Kavazović.

Autor djela “U vrtlogu vremena”, emeritus Omer Nakičević je izdvojio nekoliko sjećanja iz vremena vlastitog obrazovanja te kroz nekoliko anegdota podsjetio na poštovanje koje su profesori ranijih generacija uživali od strane učenika, ali i poštovanje koje su profesori ukazivali učenicima i procesu obrazovanja.

U svojoj recenziji promovisane knjige prof. dr. Ahmet Alibašić je naveo „Posebno mi je drago što je profesor, iako je prešao teške dionice u svome životu, u potpunosti prevladao svoje stradanje i bez imalo gorčine i osvetničkog poriva ispisao stranice koje govore o njemu. Reklo bi se kako je sačuvao dostojanstvo do kraja i pred onima koji su se o njega ogriješili. I na taj način profesor Nakičević je uradio ono što mnogi drugi nisu: s mlađima je podijelio naučene lekcije iz svojih iskustava kako ih oni ne bi morali ponovo učiti kroz vlastita. Na tome sam mu neizmjerno zahvalan”