Autorima projekta Muslimanskog kulturnog centra u Ljubljani Plečnikova nagrada za 2020. godinu

Date:

Plečnikova nagrada koja se dodjeljuje za najveće uspjehe u oblikovanju slovenskog okoliša ove godine dodijeljena je projektu Muslimanskog kulturnog centra (MKC) u Ljubljani, čiji su autori Matija Bevk, Vasa J. Perović i Christophe Riss.

Kako je žiri obrazložio, autori su projektom MKC u Ljubljani postigli urbani, arhitektonski i izvedbeni doprinos, ne samo u nacionalnom, već i u evropskom kontekstu, prenose slovenački mediji.

Navodi se da su dokazali iznimnu važnost integriranog dizajnerskog pristupa, koji omogućuje autorskom timu da dosljedno izvede koncept u svim kriterijima, kako na gradskom nivou, tako i na nivou zgrade ili pojedinog arhitektonskog elementa i detalja.

Nakon nekoliko desetljeća zatišja, ljubljanska panorama sa svojim nagrađivanim vjerskim i kulturnim središtem napokon je stekla vrhunsku javnu arhitekturu osjetljive monumentalnosti.

Plečnikova nagrada 2020. dodijeljena MKC u Ljubljani primjer je kako je odlučnim pristupom moguće stvarati vrhunsku arhitekturu na projektu koji je dobijen pobjedom na javnom međunarodnom natječaju.

– Dokazali su da je otvoreni natječaj neophodan i izvrstan način za osiguranje tradicije visoke kulture u izgradnji okoliša, koju je u Ljubljani kreirao Jože Plečnik uz pomoć vizionarskih donositelja odluka – dodaje se u obrazloženju.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related