B. Dubica: Održan seminar „Iskustvo organizacije povratničkih medžlisa“


Organizator je Uprava za vjerske poslove Rijseta, uz podršku MIZ Bosanska Dubica i MIZ Bosanska Kostajnica, predvođenih glavnim imamima mr. Safet-ef. Beganovićem i Harisom-ef. Ahmićem. .

Tema seminara je vezana za iskustva organizacije i rada povratničkih medžlisa na području ova dva muftijstva. Na početku seminara, odlomak iz Kur'ana je proučio mr. Miralem Avdić, imam u MIZ Kotor Varoš.

Prisutnima su se potom obratili mr. Nusret-ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ, te banjalučki muftija, dr. Osman ef. Kozlić, i bihaćki muftija, Hasan- ef. Makić. Moderator seminara je Bahrudin ef. Čolo, iz Uprave za vjerske poslove.

Seminar je održan u sklopu manifestacije Dani džemata i džamija, koji se održava od 5. do 19. maja. Cilj manifestacije je prepoznavanje potencijala i resursa koji se mogu staviti u svrhu očuvanja džemata, njegovog unapređenja i institucionalnog organiziranja Zajednice na principima hanefijskog mezheba i maturidijskog akaida.

Dan džamija obilježava se 7. maja – na dan kad je prije 25 godina srušena džamija Ferhadija u Banjoj Luci i godišnjice pogibije Murata Badića koji je podlegao od povreda zadobijenih u neredima do kojih je došlo prilikom pokušaja polaganja temeljca za obnovu Ferhadije 2001. godine.