Baćevac: Bosne i Hercegovine ima onoliko koliko je onih koji je svakim danom i svakim dahom žive

Bosna je jedna prelijepa zemlja s neiskorištenim bogatstvima i potencijalima i ukoliko se svi patrioti ove zemlje maksimalno potrudimo da je predstavimo u pravom svjetlu, gradimo i izgrađujemo, ona ima zaista svijetlu budućnost – poručio je u razgovoru za Preporod.info Samir Baćevac, delegat u Vijeću naroda RS.

Baćevac se na svoj toprak, u Janju, vratio prije dvadeset godina, i kako kaže, povratkom Bošnjaka i Hrvata u ovaj dio Bosne i Hercegovine, sačuvala se multietnička i jedinstvena Bosna i Hercegovina.

– Na pitanje ima li i koliko ima Bosne i Hercegovine u manjem bosanskohercegovačkom entitetu je jednostavno odgovoriti. Bosne i Hercegovine ima onoliko koliko ima Bošnjaka i drugih naroda koji je osjećaju kao svoju domovinu, koliko se poštuju zakoni i obilježja naše domovine i koliko ima onih koji svakim danom i svakim dahom žive Bosnu i Hercegovinu na svojim plećima. Kao neko ko se na svoj rodni toprak vratio prije 20 godina, mogu slobodno reći da se povratkom Bošnjaka i jednog dijela Hrvata u ovaj dio Bosne i Hercegovine, i to prvi put nakon genocida nad našim narodom, sačuvala multietnička i jedinstvena Bosna i Hercegovina – kazao je.

Našu djecu učimo vrijednostima, našoj historiji, našoj tradiciji i našem bosanskom izvornom jeziku, nastavio je Baćevac.

– Ovdje obilježavamo sve naše značajne blagdane i praznike, javno i svečano, i naše bajrame i Dan državnosti kao i Dan nezavisnosti. Ovdje, čini mi se, nekada ima više Bosne i Hercegovine, ne institucionalno, već ponosno, prkosno, bošnjački, uz sva osporavanja i negiranja našeg identiteta, jezika, nacionalne pripadnosti i često osnovnih ljudskih prava – naglasio je.

Budućnost Bosne i Hercegovine u mnogome zavisi prvenstveno od svih nas, našeg jedinstva, razumijevanja i međusobnog dijaloga, smatra Baćevac.

– Ja sam uvijek optimista, iako se u Bosni mnogo toga čini da se stanje predstavi besperspektivnim, smatram da je Bosna jedna prelijepa zemlja s neiskorištenim bogatstvima i potencijalima i da, ukoliko se svi patrioti ove zemlje, maksimalno potrudimo da je predstavimo u pravom svjetlu, gradimo i izgrađujemo ona ima zaista svijetlu budućnost. Nakon dugo vremena Bošnjaci su važan i odlučujući faktor u našoj domovini, toga moramo postati svjesni, umjesto međusobnog nadmudrivanja energiju trebamo usmjeriti ka pozitivnim tokovima, možemo je učiniti mnogo ljepšom i ugodnijom za život. Tada ćemo, umjesto priče o odlasku mladih, pričati o projektima, trgovini i vraćanju naših ljudi u svoju domovinu kao mjestu lijepog života i prosperiteta. Svi smo mi imali priliku otići negdje u bijeli svijet, ali moramo biti svjesni da nigdje nije ljepše nego u našoj Bosni jer samo tu miriše i cvijeće i voće i povrće – istaknuo je.

Svi moramo više raditi na promociji pozitivnih vrijednosti, promociji ljepota naše domovine, mora biti više razumijevanja i dijaloga i strateškog planiranja u svim sektorima, dodao je.

– Mi smo narod koji sazrijeva i koji je preživio mnoge golgote i genocid, zato je potrebno mnogo strpljenja, mnogo rada sa svim slojevima društva, javnog zagovaranja kako bi odagnali i tračak sumnje u perspektivnost i opstojnost naše domovine. Moramo jačati naše prisustvo u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, jačati međusobne odnose i pokazati senzibilitet za one zajednice koje su manjinske i u podređenom položaju – naglasio je.

Za kraj je svim građanima Bosne i Hercegovine uputio čestitke u povodu Dana nezavisnosti domovine.

– Mi moramo nastaviti našu borbu za cjelovitu, nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana kako su se na referendumu, prije ravno 30 godina, izjasnili građani, i koji su se opredijelili za državu jednakih građana. Taj emanet moramo nastaviti nositi i težiti da se ispuni onako kako je to najbolje za sve njene građane – poručio je u razgovoru za Preporod.info Samir Baćevac.

(Preporod.info)