Bagdad: Protest građana protiv Macronovih antiislamskih izjava

Date:

U Bagdadu, glavnom gradu Iraka, danas je održan protest građana koji su najoštrije osudili nedavne antiislamske izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Grupa građana je, držeći postere s prekriženim likom Macrona, kritikovala izjave francuskog predsjednika o islamu i muslimanima.

Poručili su da takvim ponašanjem Macron dodatno podstiče islamofobiju i nasilje prema muslimanima.

Antiislamske izjave Macrona i drugih francuskih zvaničnika također su ranije osudile brojne institucije i organizacije poput Organizacije za islamsku saradnju (OIC), Organizacije za islamsko obrazovanje, nauku i kulturu (ISESCO) i Vijeća za saradnju u Zaljevu (GCC), Turska i brojne arapske zemlje.

U Francuskoj su posljednjih dana intenzivirani pritisci i racije na muslimanske nevladine organizacije i udruženja.

Bagdad: Protest građana protiv Macronovih antiislamskih izjava

Podsjetimo, u četvrti Conflans-Sainte-Honorine u blizini Pariza 16. oktobra francuskom nastavniku Samuelu Patyju je odrubljena glava. Nastavniku je ispred njegove škole glavu odrubio 18-godišnjak kojeg je policija kasnije ubila. Nastavnik je učenicima na času nedavno pokazivao karikature poslanika Muhammeda na što su roditelji reagovali.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin izjavio je 19. oktobra da će mnoga udruženja i nevladine organizacije, uključujući francuski Kolektiv za borbu protiv islamofobije i Barakacity kao i jedna džamija biti zatvoreni. Predsjednik Emmanuel Macron je također poručio da u toj zemlji neće prestati objavljivati karikature poslanika Muhammeda.

(Preporod.info/Agencije)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related