Bagdad: Taekwandoom protiv korona virusa

Date:

Grupa sportista iz iračkog glavnog grada Bagdada odlučila je taekwondoom suprotstaviti se epidemiji novog tipa kororna virusa (COVID-19).

Grupa muškaraca i žena okuplja se u parku Abu Nuas jedan sat prije zalazska sunca, gdje vježbaju taekwando vještine. Sportisti iz Bagdada na ovaj način privlače pažnju brojnih prolaznika na obali rijeke Tigris, a poručuju kako je ovo njihov način da se suportstave epidemiji.

Trener Nebil Davud govorio je za Anadoliju o njihovim aktivnostima i treninzima koje izvode u sjeni epidemije korona virusa.

Navodeći kako kako rade na stilu “kyokushinkai” koji znači “apsolutnu stvarnost”, Davud je rekao da je taekwando vrsta sporta snage, te da sportista treba da bude jak i fleksibilan.

– Mladi se žele distancirati od negativne atmosfere izazvane zbog epidemije koronavirusa –  naveo je Davud.

Dodao je da taekwando zahtjeva koncentraciju i  da se mladi na ovaj način žele riješiti svih negativnosti i negativne energije u svim područjima života.

– Zbog korona virusa niko ne ide u zatvorene dvorane, tako da mi već neko vrijeme provodimo treninge na otvorenom u parku Abu Nuas. Istovremeno se pripremamo za Evropsko prvenstvo koje će u oktobru biti održano u Turskoj – kazao je on.

Istakao je kako ne koriste masku tokom treninga zbog otežanog disanja.

– Ovim sportom se bavimo bez maski, obraćajući pažnju na fizičku distancu i higijenska pravila. Podijeljeni smo u više grupa, a naši sportisti prolaze i testove na COVID-19 – naveo je Davud.

Prema zvaničnim podacima, Irak još uvijek na dnevnoj bazi bilježi oko 3.000 novih slučajve zaraze korona virusom.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related