Bajram kao praznik u školama u St. Louisu

Školski distrikt Mehlville u St. Louisu, u saveznoj državi Missouri, od 2023. godine uvodi Bajram kao školski praznik za sve učenike, kako prenosi St. Louis Public Radio.

Inicijativa koju su Bošnjaci St. Louisa uputili pred odbor Mehlville školskog distrikta prošla je bez ijednog glasa protiv, što govori o organizovanosti bošnjačke zajednice u ovom gradu i utjecaju koji Bošnjaci imaju na širu regiju St. Louisa.

Prošle godine, tj. 2021. preko 1400 đaka nije došlo u školu na dan Bajrama, što je prinudilo i administraciju distrikta da razmisli o pronalaženju rješenja, te uvrštavanje Bajrama u školski kalendar.

Alija Džekić, jedan od predstavnika zajednice koji je radio sa školskim distriktom u vezi ovog projekta, za St. Louis Public Radio je rekao da su muslimani dio zajednice i kako se napokon muslimanska djeca mogu osjećati bolje jer ne moraju za Bajram opravdavati izostanak sa nastave. 

– To je dodavanje djelića sebe u slagalicu koju smo ovdje kreirali. Divan je osjećaj biti prihvaćen takav kakav jesi – izjavio je imam Eldin Suša, drugi predstavnik zajednice,

(Preporod.info)