Bajram-namaz na području Muftijstva goraždanskog klanjat će se u 63 džemata

Bajram-namaz na području Muftijstva goraždanskog sutra će se u 6.14 sati klanjati u 63 džemata. Centralna bajramska svečanost na prostoru Muftijstva bit će upriličena u džamiji u Žlijebu, Medžlis Islamske zajednice Višegrad, gdje će bajram-namaz predvoditi i hutbu održati muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić.

– Bajram-namaz klanjat će se na šest mjesta u Čajniču, devet u Foči, 13 u Rogatici, tri u Žepi, po četiri mjesta u Višegradu, Rudom i Ustikolini, dok će se u Goraždu klanjati u 21 džematu, gdje se najveći broj vjernika tradicionalno očekuje u džamiji Kajserija. Radujemo se što ćemo konačno, prvi put nakon pandemije biti u prilici klanjati u normalnim okolnostima i dijeliti radost bajrama – kazao je rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva Refik-ef. Čaušević. 

Napomenuo je da su džamije i mektebi tokom ramazana bili ispunjeni vjernicima.

– Danas je posljednji dan ramazana i nadamo se da smo se okoristili njegovim blagodatima. Molimo Gospodara da ukabuli dobročinsva koja smo učinili i nadam se da smo sakupili energiju da sa ibadetima nastavimo živjeti i nakon ramazana – kazao je on.

Čaušević je naglasio ćda će tradicionalno, drugog dana Ramazanskog bajrama biti obilježen Dan šehida.

– Uz centralno spomen obilježje braniocima BPK Goražde, predviđeno je i polaganje cvijeća na mezarjima Glamoč, Omeđak, Baćci I Kolijevke, dok će u Sinan-begovoj džamiji u Goraždu pred duše šehida Hatma dovu proučiti imami, vjeroučitelji, polaznici mektebske pouke te članovi Mreže mladih i Odjela za brak i porodicu, kao i džematlije. Svi imami će u svojim džematima obilježiti ovaj dan – naveo je Refik-ef. Čaušević.

(Preporod.info)