Bajram u Srebreniku

 Prvog dana ramazanskog bajrama u prostorijama Medžlisa IZ-e Srebrenik glavni imam Refik-ef. Hodžić i predsjednik Medžlisa mr.sc Abdullah Arifović upriličili su prijem za penzionisane imame koji borave na području Medžlisa IZ-e Srebrenik. Prijem je upriličen i za članove izvršnog odbora Medžlisa kao i sabornike IZ-e.

Tom prilikom su predstavnici Medžlisa uručili prigodne hedije penzionisanim imamima, sabornicima i članovima IO, zahvalili im se na podršci u radu Medžlisa. Istog dana predstavnici Medžlisa organizirali su prijeme za angažirane učenice medresa i studentice, koje su bile angažovane na području Medžlisa tokom ramazana, te učenike medresa i studente odnosno teravih imame koji su bili na ramazanskoj praksi tokom ovog ramazana. Drugog dana bajrama predstavnici Medžlisa organizirali su prijeme za imame.

Prijem za načelnika i predsjedavajućeg OV

U povodu Ramazanskog bajrama, glavni imam Refik ef. Hodžić i predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Srebrenik mr.sc Abdulah Arifović upriličili su tradicionalni prijem za načelnika općine Srebrenik dr.sc Nihada Omerovića i predsjedavajućeg općinskog vijeća općine Srebrenik Ibrahima dr. Zukića. U ime domaćina prijema, bajramske čestitke gostima je uputio glavni imam Refik ef. Hodžić, naglasivši da je neophodno nastaviti dosadašnju uspješnu saradnju, kako bi ostvarili zajednički cilj, a to je poboljšanje stanja u svim oblastima društvenog života na području ove općine.

{gallery}srebrenik_bajram:::0:0{/gallery}

Obilazak porodica šehida

Nakon prijema delegacije Općine Srebrenik predstavnici Medžlisa IZ-e Srebrenik, glavni imam i predsjednik Medžlisa,  zajedno sa delegacijom, posjetili su nekoliko šehidskih porodica na području ove općine, te tom prilikom im uručila prigodne bajramske poklone.

Tewhid i obilasci šehidskih mezarja

Drugog dana bajrama u 11 sati u džematu Lušnica upriličena je svečanost otvorenja šehidskog obiljeđja. Istog dana na podne-namazu u svim džamijama na području Medžlisa Srebrenik proučen je jasin i tewhid za duše šehida te upriličeni obilasci džematskih šehidskih mezarja. Centralna manifestacija obilježavanja dana šehida upriličena je na ikindija-namazu u centralnoj srebreničkoj džamiji, gdje su imami proučili tewhid i hatma dovu, te posjetili centralno šehidsko obilježje na trgu Alije Izetbegovića u Srebreniku, gdje su proučili fatihu.

Također, drugog dana bajrama organizirano je omladinsko druženje u prostorijama Medžlisa.

Bajramski paketići

Povodom bajrama, kao i svake godine, Odjel za porodicu i brak Medžlisa, na čelu sa koordinatoricom muallimom Edinom Mujkić, posjetili su Udruženj osoba s posebnim potrebama Spektar te tim povodom  podijelili Bajramske paketiće korisnicima udruženja. Udruženje su posjetili i predstavnici džemata C. Srebrenik na čelu sa imamom Emir-ef. Brašnjićem, te uručili im bajramske paketiće.

U većini džamija drugog dana bajrama upriličena je podjela bajramskih paketića za polaznike mektepske nastave.