Bajram u Trebinju

Podsjetivši kako je ramazan bio prilika za duhovno jačanje svakog pojedinca on je kazao kako se naučene vrijednosti tokom ovog mjeseca trebaju i dalje njegovati da bi ljudski životi u posvemašnoj atmosferi nemira, straha, smutnje, nepovjerenja i zaokupljenosti beznačajnim stvarima, bili ispunjeni vrijednostima mira i spokoja, predanog i poštenog rada, reda, istrajavanja i darivanja, te međusobne podrške i ohrabrivanja.

– Prijeko su nam potrebne i misli i riječi, a nadasve djela kojima se vjera živi i potvrđuje – istaknuo je muftija Dedović.

Protumačio je ajete Kur’ana Časnog o značaju pravde i pravičnosti, sloge i zajedništva razumijevanja i ljubavi, poštovanja i uvažavanja.

– Činili smo u mubarek ramazanu ono što nam je pomagalo da budemo bolji, da ojačamo i rasteretimo naše duše, i da se povežemo jedni s drugima. Allah dž.š. nas je pozvao da vjerujemo i činimo dobro, sebi i drugima, i da pobijedimo zlo u sebi i da ga se klonimo – rekao je u bajramskoj hutbi Dedović.

U nastavku svog govora upozorio je vjernike da čuvaju lično i kolektivno dostojanstvo i da budu spremni ponijeti sva iskušenja koja ih zadese, jer ona, zapravo, čeliče ljudski karakter i odlučnost.

– Bez obzira s kakvim se izazovima budemo suočavali u budućnosti, imajmo na umu da su snaga i budućnost našeg naroda sadržani u postojanju moralnih vrlina. Naša je snaga u dobroti i strpljivosti, jer to je ono u što se čovjek može pouzdati i po čemu će ga pamtiti i nakon što ode s ovoga svijeta – kazao je Dedović.

Pojašnjavajući otvorenost islama kao religije za druge vjerske svjetonazore i različite ideološke orijentacije muftija je istakao činjenicu da se islamsko učenje prije svega temelji na ljubavi, čovjeka prema Bogu, čovjeka prema čovjeku, brata prema bratu, prijatelja prema prijatelju…

– Dobrota je jača od zla. Ljubav nadjačava mržnju. Saosjećanje i pažnja su bolji od nemara i nebrige. Otvorenost prema svijetu i životu obogaćuje i usrećuje, dok uskogrudnost vodi u isključivost, pasivnost i povlačenje u sebe – rekao je Dedović.

Kao na prioritete kojim bi se vjernici trebali u budućnosti rukovoditi izdvojio je posvećenost sebi, svojim obavezama i dužnostima te da se od sjećanja, od prošlosti, od stare slave i truda predaka ma kako na njih bili ponosni, ne može živjeti.

– Traženje krivice u drugima i bavljenje onim što niti je u obavezi, a niti u potrebi jednog čovjeka, samo mu oduzima energiju i snagu koju je bilo korisnije usmjeriti u vlastitu nadogradnju i poboljšanje samog sebe, svoje porodice i svoga okruženja – upozorio je Dedović.

{gallery}trebinje_bajram:::0:0{/gallery}

Objašnjavajući razloge zašto je centralna manifestacija klanjanja Bajram namaza za Mostarsko muftijstvo održana u Trebinju rekao je da je to emanet vjere svih muslimani iz ovog kraja preuzet od svojih predaka.

– Tu smo, zato što moramo biti jedni s drugima, jedni za druge, i što smo mi najpreči jedni drugima. Tu smo zato što moramo oživljavati ove naše prostore i unositi u njih duhovnost i život u cjelini, jer to neće niko raditi umjesto nas, mi imamo poslanje za to i valja nam ga ispuniti“, dodao je. Na kraju je pozvao sve Bošnjake Trebinja da svojim prijedlozima, aktivizmom i učešćem u radu Islamske zajednice podrže trebinjske imame.

Pred klanjanje Bajram namaza muftija Dedović je u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića promovirao novoimenovanog glavnog imama Medžlisa IZ-e Trebinje Sadik ef. Fazlagića u titulu hafiza Kur’ana časnog.

Inače, Sadik ef. Fazlagić je cijeli Kur’an napamet pred komisijom Rijaseta za polaganje hifza proučio 30. aprila ove godine.