Bajramske poruke u znaku pripreme za džamiju i IKC Sisak

Ovogodišnji Ramazan za sisačke džematlije bio je u znaku opraštanja sa prostorijama mesdžida u Petrinjskoj 64, u kojima se džematski život u kontinuitetu odvijao od 1974. godine, kada je ovaj objekat kupljen i prenamjenjen za potrebe džematskog i vjerskog života kao vlasništvo Islamske zajednice u Sisku.

Bajram-namaz za Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sisak i ove godine klanjao se u Sportskoj dvorani Brezovica, a predvodio ga je glavni imam MIZ Sisak Alem-ef. Crnkić.

Nakon sabah-namaza proučen je Jasini-šerif za sve džematlije koji su preselili na Ahiret u proteklom periodu, a glavni imam je poručio kako će prostorije mesdžida u Petrinjskoj 64 ostati trajan simbol islama i muslimana na ovom području koji je odgajao, podizao, čuvao i njegovao identitet sisačkih muslimana kroz generacije djece i mladih.

U svojoj besjedi, Alem-ef. je nabrojio svih pet imama koji su kroz 47 godina službovali i djelovali u mesdžidu, te je obavjestio džemat da će zbog svih tih razloga ovaj prostor ostati i dalje trajno vakufsko vlasništvo sa drugačijom namjenom u budućnosti, i da su zbog tih razloga uložena značajna financijska sredstva u renoviranje i obnovu, što je ovog Ramazana i završeno.

Bajramska hutba glavnog imama bila je u znaku pripremanja džemata za ono što slijedi u skorijoj budućnosti. Planirano je, nakon završetka procesa tehničkog pregleda i uređenja interijera sa namještajem, da se kroz narednih nekoliko mjeseci džamija i Islamski kulturni centar stave na korištenje i raspolaganje svim muslimanima nakon 5 godina od izgradnje.

– Mi smo počašćena, privilegirana i sretna generacija što ćemo uskoro uz Božiju milosti doživjeti obistinjenje najljepšeg sna svih prijašnjih generacija muslimana, odbrojavajući dane do otvorenja naše džamije, a to je velika čast, izazov i odgovornost – poručio je Alem-ef. Crnkić. 

Naglasio je da se od džemata očekuje dosljednost “i na razini uloge otvaranja novog poglavlja džematskog života i djelovanja u kojem ćemo biti vidljivi i prepoznatljivi u cjelokupnoj društvenoj zajednici.”

– Cijeli grad i društvena zajednica se interesiraju za Islamski centar, a mi poručujemo uvijek isto: Islamski centar u Sisku je trajno zajedničko dobro svih ljudi i mi želimo da to bude mjesto susreta, pozitivnih emocija, povezivanja, osnaživanja postojećih i uspostavljanja novih prijateljstava te upoznavanje sa onim što jesmo, našom vjerom, kulturom i tradicijom – poručio je Alem-ef. u bajramskoj hutbi.

Pozvavši sve džematlije koji vole vrijednosti vjere, kulture i tradicije da u predstojećem periodu budu proaktivni, naveo je kako će uskoro uslijediti drugi stepen iz kur'anskog ajeta: „Allahove džamije grade i održavaju”.

– Uskoro završavamo izgradnju, a nastupa održavanje gdje svi u skladu svojih mogućnosti možemo dati svoj obol i doprinos – napomenuo je.

U središnjem dijelu bajramske hutbe, Alem-ef. je istaknuo tri glavne poluge funkcioniranja i djelovanja Medžlisa Sisak kroz budući koncept i viziju Islamskog kulturnog centra u Sisku.

– Razvijanje, njegovanje i promoviranje muslimanskog identiteta kao najvažnije prepoznatjivosti, inkluzivnost i otvorenost prema svim ljudima otvorenog uma i srca kroz mostove povjerenja, povezivanja i prijateljstva te džematski aktivizam, volonterizam u održavanju džamije i Isalmskog centra, s čime se jača džematski ambijent i vitalnost džemata. Na tom polju, imat ćemo i Božju pomoć i milost jer kur'anska maksima „Trudite se, Allah će trud vaš vidjeti i Poslanik njegov i vjernici“ je Božije obećanje – zaključio je glavni imam Alemef. Crnkić.

(Preporod.info)