Bangladeš prebacuje Rohinje na kontroverzno ostrvo

Date:

Bangladeš je počeo izmiještati drugu grupu Rohinja izbjeglica na kontroverzno ostrvo podložan poplavama u Bengalskom zalivu, uprkos protivljenju aktivista za ljudska prava, dok UN ne učestvuju u ovoj operaciji.

Više od 1.600 pripadnika muslimanske manjinske Rohinja zajednice iz Mijanmara prebačeno je na ostrvo Bhasan Char u ovom mjesecu, a ministar vanjskih poslova Abdul Momen kazao je da je samo nešto manje od hiljadu Rohinja u posljednjem kontingentu onih koji su prebačeni na, kako ga je nazvao, „divnu turističku destinaciju“.

Više od 700.000 Rohinja nagurano je u logorima u Bangladešu u 2017.  godine nakon smrtonosne kampanje mijanmarske vojske za koju Ujedinjene nacije tvrde da bi mogla predstavljati genocid.

Nakon prvog transfera izbjeglica na ostrvo 4. decembra, nekoliko Rohinja izjavilo je za AFP da su premlaćeni i prijećeno im je kako bi pristali na selidbu.

Bangladeška vlada želi smjestiti 100.000 Rohinja na ostrvo površine 56 kvadratnih kilometara, uprkos kritikama grupa za ljudska prava da je Bhashan Char previše izoliran.

UN su saopštile da ne učestvuju u tom procesu.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related