Bangladeš: U požaru u kampu sa Rohingya izbjeglicama poginulo 28 osoba

Broj poginulih u požaru koji je zahvatio kamp u kojem su smještene Rohingya izbjeglice u Bangladešu porastao je na 28.

Zvančnik Burmanske mreže za ljudska prava (BHRN) Kyaw Win je za AA izjavio da je u požaru uništeno najmanje 15 hiljada šatora.

Kazao je da je poginulo 28 osoba, dok ih je više od 40 ranjeno.

Predstavnik Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice (UNHCR) za Bangladeš Johannes Van der Klaauw je jučer istakao da se ovakvi požari nisu događali ranije u kampu u Bangladešu te da je riječ o velikom i devastirajućem požaru koji je između ostalog uništio klinike i distributivne centre.

Klaauw je rekao da se humanitarne akcije nakon požara vode u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) te da će pomoć prvenstveno biti pružena najugroženijim izbjeglicama, odnosno ženama i djeci.

Vlasti Bangladeša pokrenule su istragu o požaru čiji uzrok još uvijek nije utvrđen.

Ujedinjene nacije su ranije opisale muslimansku manjinu Rohingya u Mijanmaru najprogonjenijim ljudima na svijetu. Prema podacima Amnesty Internationala više od 750.000 Rohingya je izbjeglo u Bangladeš u jeku represivnih akcija koje je mijanmarska vojska izvela u augustu 2017. godine.

U izvještaju Međunarodne razvojne agencije Ontario (OIDA) se navodi da je u tom periodu ubijeno blizu 24.000 Rohingya muslimana, ali i da je više od 34.000 pripadnika te zajednice spaljeno na lomačama.

(Preporod.info)