Banja Luka: Predstavljena prva knjiga hirurgije u Bosni i Hercegovini

Date:

U Banjoj Luci večeras je predstavljena jedinstvena knjiga iz oblasti moderne hirurgije “Hirurgija/Kirurgija”, koju je napisala grupa od 16 bh. vrhunskih hirurga i 11 koautora iz cijele Bosne i Hercegovine.

Riječ je o prvoj knjizi u historiji Bosne i Hercegovine, koja sadrži 22 poglavlja i na 1.246 stranice pokriva sve oblasti hirurgije. 

Eminentni stručnjaci sa pet državnih medicinskih fakulteta iz Tuzle, Sarajeva, Foče, Mostara i Banja Luke udružili su znanje i praksu i po ocjenama recenzenata napisali vrhunski udžbenik namijenjen za usavršavanje studenata i specijalizanata, ali i starijih ljekara. 

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović istakao je Preporod.info važnost ovakvog udžbenika za studente i sve one koji će se njime služiti. Posebna vrijednost knjige je, kako je istakao, u tome što je prvi put sublimirano znanje i iskustvo hirurga iz cijele Bosne i Hercegovine od koje će puno koristi imati generacije studenata. 

– Za nas je ovo velika večer. Decenijama i decenijama smo radili, skupljali znanje u našim dugim noćima, sve smo pokušali da pretočimo u ovu našu knjigu. Napravili smo je za mlade ljekare, specijalizante, za mlade specijaliste. Željeli smo da ostavimo nešto što će neko listati kada nikoga od nas ne bude više. Ne znam da ima nešto tako dobro kao kada ostavite genaracijama koje dolaze način kako će pomagati drugom ljudskom biću. Zato je ova knjiga mnogo vrijednija. Ona je i jedan san svih nas koji smo na njoj radili u jednom boljem, ljepšem svijetu u kojem zajedno možemo postići mnogo. Ona je jedno dobročinstvo, jedan eho koji će ostati u vječnosti poslije nas – kazao je dr. Gavrankapetanović.  

Grupu autora zaslužnih za ovaj veliki projekat čine sljedeći hirurzi: Samir Delibegović, Ismet Gavrankapetanović, Ismar Rašić, Nermir Granov, Mirsad Hodžić, Reuf Karabeg, Goran Krdžalić, Benjamin Kulovac, Ante Kvesić, Nenad Lalović, Siniša Maksimović, Radmilo Marić, Fuad Pašić, Nedžad Rustempašić, Milan Simatović i Nikica Šutalo.

Knjiga je u drugoj polovini septembra predstavljena i u sarajevskoj Vijećniici.

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related