Banja Luka: Tribina „Hafizi Kur'ana – plemići Ummeta“

Date:

U povodu nadolazećeg mjeseca ramazana, Muftijstvo banjalučko i Medresa „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ organizuju tribinu pod naslovom „Hafizi Kur'ana-plemići Ummeta“.

– Vrijeme posta je period apstinencije od svakodnevnih blagodati i izazova. U toj dnevnoj suzdržanosti čovjeka, svakoj osobi se pruža prilika za meditacijom i promišljanjem. Stepenima takvog pristupa postižu se deredže čovjekove spoznaje i opstojnosti. Vrijeme ramazanskog posta je idealna prilika za to. Kur'an, Allahova riječ, objavljena, kazana čovjeku je ujedno Uputa za njegovu svakodnevnicu i postizanje uspjeha i sreće na ovom i budućem svijetu. Ramazansko vrijeme je jednako vrijeme posta i učenja, slušanja i proučavanja Kur'ana. Sve je prepušteno opredjeljenosti, afinitetu čovjeka i okruženju. Kandilji su noćno svjetlo i orjentiri, a učači Kur'ana dnevni drugovi i saputnici duhovnog vremena i prostora. Bosna je povijesno imala mnogo hafiza Kur'ana, plemića Ummeta, a Banja Luka sa svojim medresama bila je prepoznatljiva kao grad hafiza i mjesto učenja i izučavanja Kur'ana – naveli su organizatori.

U želji da na najplemenitiji način vjernicima Banja Luke predstave Allahovu riječ, Kur'an, pozvali su u goste eminentne poznavaoce Kur'ana prof. dr. kurra hfz. Dževada Šošića, doc. dr. hfz. Mensura Malkića, da zajedno sa hfz. Muamer-ef. Okanovićem govore o bosanskom iskustvu učenja Kur'ana.

Kao uvodničar u odabranu temu predstavit će se Ajdin-ef. Crnkić, budući profesor tefsira i hadisa u Medresi, dok će moderator tribine biti mr. Admir-ef. Blitović.

Podršku ovom projektu nesebično je pružila Fondacija „Hifz Časnog Kur'ana“, a medijsko pokroviteljstvo Media centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Tribina će biti održana 23. marta na platou Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci, s početkom u 16.00 sati.

(Preporod.info)

 

 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related