Banjalučka muradija: Slanje glasa potrebe, želje, čežnje i zahvale kroz dovu je suštinski smisao života

Date:

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci, četvrtu godinu zaredom, održana je manifestacija “Banjalučka muradija”, povodom mubarek noći Lejletu-l-regaib.

Organizatori manifestacije su Muftijstvo banjalučko i Medžlis Islamske zajednice Banja Luka, u saradnji s Tarikatskim centrom Islamske zajednice i Medžlisom Islamske zajednice Sarajevo, dok je Media centar Islamske zajednice medijski pokrovitelj. Idejni pokretač manifestacije je muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović.

Muftija Abdibegović je u okviru manifestacije danas održao hutbu u Ferhat-pašinoj džamiji i tom prilikom naglasio kako je nastupanje mubarek noći najava svjetlosti, vijesnik i glasnik nadolazećeg svetog vremena radi spasa čovjeka.

– Iskazivanje i slanje glasa potrebe, želje, čežnje i zahvale izražen kroz dovu je ujedno suštinski smisao ljudskog života, koji se ogleda u postizanju Božije blizine ili sveprisutnosti Njegove milosti, dodao je muftija. Nema sumnje, niti dileme, da je dova općenito, pa tako i u ovoj i drugim mubarek večerima, poput zelenog ogrtača (hrke) kojom se zaogrće vjernik dok izgovara i upućuje Gospodaru svjetova svoje potrebe, želje, čežnje i zahvale – poručio je muftija Abdibegović.

IMG_2080.JPG - Banjalučka muradija: Slanje glasa potrebe, želje, čežnje i zahvale kroz dovu je suštinski smisao života

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Adnan-ef. Jusić naglasio je da je „Banjalučka muradija“ prije svega duhovna manifestacija.

– Muradija pada na Lejletu-l-regaib i ona nam najavljuje skori dolazak ramazana. Prije svega, to je noć želja, čežnji i potreba. Poseban značaj u Ferhadiji, koja je doživjela svoje rušenje ali i ponovno uzdignuće, ima dova, kako i Ferhadiji tako i u Banjoj Luci. Znamo da tamo gdje je učinjen zulum i tamo gdje žive mazlumi, da se dova ne odbija. Ova manifestacija okuplja vjernike iz cijele Bosne i Hercegovine, koji dolaze i daju podršku povratnicima, onima koji žive u Banjoj Luci. Kroz dovu ti ljudi dobijaju snagu – rekao je, dodavši da se kroz dovu sjećaju i tri džemata: prvi džemat je matični, oko Ferhadije, drugi džemat je dijaspora i treći džemat su umrli.

Ova manifestacija je dobila još ljepši sjaj otvaranjem Medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“, dodao je. Tako su učešće u programu, pored imama Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka i članova Tarikatskog centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uzeli i učenici i učenice Medrese “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” u Banjoj Luci.

– Uistinu, to će biti jedna snažna poruka da ćemo ostati i opstati na ovim krajevima.Upravo ta mladost, koja je kroz Medresu došla u Banja Luku, dala nam je novu snagu da nikada ne posustanemo i odgajamo generacije koje će nositi žišku islama i koje će širiti ljubav, mir i toleranciju – poručio je Adnan-ef. Jusić.

IMG_2099.JPG - Banjalučka muradija: Slanje glasa potrebe, želje, čežnje i zahvale kroz dovu je suštinski smisao života

Zikr je predvodio predsjednik Tarikatskog centra šejh Ćazim Hadžimejlić.

U vjerskoj praksi i bosanskoj tradiciji dova, kojom se želi ostvariti uskraćeno ili ublažiti zadobiveno iskušenje, naziva se dova na murad. Muftija Abdibegović, ujedno je i autor Dove na murad, koju je proučio na kraju programa.

Dova na murad glasi:

Hvala Allahu dž.š, Milostivom, Samilosnom, Uzvišenom i Plemenitom. Gospodaru svih svjetova, Vladaru Sudnjeg dana. Njega obožavamo i od Njega pomoć molimo.

Nema drugog boga osim Allaha, Jednog i Jedinog, Koji sve zna i vidi. On iz neživog stvara živo, i od živog stvara neživo. Sve je u znanju i odredbi kod Njega. On vječno živi. Nije postao i neće ga nestati. On je Svemoćan, sve stvara i rastvara, sve čini Svojom voljom. On je Prvi i Posljednji. U Njegovim lijepim imenima, esmau-l-husna, je sadržana ljepota Njegovog Zata.

Salavat i selam na odabranog miljenika, poslanika Muhammeda, našeg resuli ekrema, nebije-l-muhterema, hvaljenog, Muhammeda, slavljenog, Ahmeda, odabranog, Mustafu.

Molimo Te o Allahu naš, Gospodaru svega što je na nebesima i zemlji, ukabuli i u sevap upiši ovaj naš večerašnji ibadet i zikr, a u povodu noći želja, Lejletu-l-regaib.

Molimo Te o Bože naš, Ti primaš i uslišavaš dove, pa primi i ukabuli naše dove koje Ti učimo iz dubine naših duša i izgovaramo iz skrivenih dijelova naših srca.

Molimo Te, o Ti, Koji imaš moć nebesa i zemlje. Tako Ti tvoje Uzvišenosti, tako Ti tvoje Svetosti, tako Ti tvoje svjetlosti, tako Ti tvog Aršur-r-rahmana, tako ti Tvojih meleka, tako ti Tvojih poslanika i vjerovjesnika, i tako Ti sedam nebesa i sedam zemalja, i tako ti Tvojih evlija, i tako ti Tvojih iskrenih robova, oprosti nam naše grijehe, i ukabuli, primi naše dove.

Samo Ti znaš naše potrebe, naše želje, naše boli i naše patnje, naša osjećanja i radosti. Svaku Tvoju odredbu prihvatamo vjerujući u Tebe jer Ti znaš što je za nas najodabranije. Zato mi u Tebe vjerujemo, na Tebe se oslanjamo i u Tebe se pouzdavamo.

Molimo Te da iz obilja svoje milosti obaspeš rahmetom sve večaras prisutne, učesnike i slušaoce, musafire i domaćine, mlade i stare, bolesne i zdrave.

Molimo Te večeras, u ovoj noći želja koji nisu sa nama iz opravdanih razloga da im podariš radost života, sretnost potomstva, sigurnost oprskrbe, susreta sa dragim osobama, posjetu rodnoj grudi i zavičaju, a one koji su preselili na onaj bolji svijet, Ahiret, smjesti u džennetske perivoje i podari nam radost susreta sa njima.

Molimo te za mir i slogu među ljudima, molimo te sačuvaj nas od rata i ratnih stradanja, od potresa i zemljotresa, od bolesti i kuga. Amin.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related