Banjalučkoj medresi poklonjeno 260 lektirnih naslova

Vjeroučitelji Muftijstva tuzlanskog pokrenuli su tokom oktobra, mjeseca knjige, akciju za kupovinu lektirnih naslova za novoosnovanu banjalučku medresu “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić”.

Rezultat te akcije jeste 260 lektirnih naslova i 150 drugih vrijednih knjiga, koje su jučer vjeroučitelji Alem Dedić i Izudin Smajić uručili Medresi u Banja Luci.

– Knjiga je najljepši poklon i kada smo razmišljali kako pomoći našoj medresi u Banja Luci, odlučili smo se na ovaj korak, znajući da Medresi nedostaju lektirni naslovi. Treba napomenuti da su svi lektirni naslovi novi. U osnovi, kada se mnogi uključe u jednu ovakvu akciju rezultati su izuzetno značajni. Pored vjeroučitelja, odnosno Aktiva vjeroučitelja sa područja Muftijstva tuzlanskog ,1860 KM za kupovinu lektirnih naslova dali su učenici, roditelji i zaposlenici Osnovne škole “Hasan Kikić” iz Gračanice. Značajnu donaciju dala je i knjižara “Libar” odnosno njen vlasnik Admir Gruhonjić, kao i nastavnici bosanskog jezika iz Gračanice. Podršku u realizaciji ove akcije imali smo i od Medžlisa Islamske zajednice Tuzla (MIZ) i glavnog imama hfz. Ahmeda Huskanovića – kaže Alem Dedić, koordinator ove akcije.

Direktor Medrese Muris Spahić zahvalio je na podršci koja je itekako potrebna.

– Novoosnovana medresa “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” posjeduje školsku biblioteku koja nosi naziv po uglednom alimu, muftiji Mehmed-ef. Zahiroviću. Trenutno se u toj biblioteci nalaze različite vrste fondova knjiga, od kojih su najzastupljeniji evropski, fond orjentalistike, periodike, te fond rukopisa i arhivske građe. Donacija od Aktiva vjeroučitelja Muftijstva tuzlanskog u školskim lektirima i drugim knjigama obogatit će kolekciju bibliotečkog fonda i u mnogome olakšati rad učenika i profesora – kazao je za direktor Spahić za Preporod.info.

On ističe da su spremno odgovorili na sve izazove koji su stavljeni pred njih. Škola je počela sa radom na vrijeme, 1.septembra 2020. godine, i radi po Nastavnom planu i programu  Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

– Možemo se pohvaliti tehničkom opremljenosti naših učionica kao i stručnim osobljem koje izvodi nastavu. Prilikom izvođenja nastave poštuju se sve epidemiološke mjere i upustva propisana od Rijaseta Islamske zajednice kao i nadležnih entitetskih organa. Jednu sedmicu imali smo i online nastavu koja je bez problema izvedena, s obzirom da svaki učenik posjeduje laptop sa instaliranim programom za izvođenje ovog tipa nastave, dok su profesori obučeni za rad sa djecom u takvim uslovima – ističe Spahić.

Osnivač medrese “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” u Banja Luci je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te je podrška svih organa Islamske zajednice neizostavan i važan dio ovoga projekta.

– Saradnja sa svim nivoima vlasti ovoga entiteta je jako dobra. Primjetili smo spremnost na saradnju i dogovor, a povrh svega  treba istaći da je  reisu-l-ulema dr. Husein Kavazović cijelo vrijeme, od ideje do realizacije ovog strateški važnog projekta Islamske zajednice, pokazivao veliku odlučnost, a nama ukazao čast i povjerenje da realiziramo ovaj projekat. Iz percepcije nas koji živimo u ovom entitetu, Medresa je potreba nas i naše djece i snažna poruka da obrazovanjem ulažemo u temelje našeg opstanka – kaže na kraju direktor Spahić.

(A.D./Preporod.info)