Banjaluka: Predramazanski susret i savjetovanje sa učenicima Medrese

U prostoru Gazanfer-begove džamije u Banjaluci održan je treći predramazanski susret i savjetovanje učenika Medrese “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” sa profesorima, rukovodstvom Medrese i muftijom banjalučkim Nusret-ef. Abdibegovićem.

Prisutnima je riječi dobrodošlice uputio prof. Šaćir Kobilica, pomoćnik direktora za internat, koji je izrazio zahvalnost svima.

Zatim se obratila i Šejla Cimirotić, pomoćnik direktora za nastavu,  koja je kazala da je ponosna na učenike, njihovu agilnost u dosadašnjem nastavnom i pedagoškom radu sa njima, kao i vrijednostima koje su usvojili do sada.

Direktor Medrese Muris Spahić kazao je da je vjera i islamska moralna komponenta ono što krasi učenike, koji su ogledalo Medrese, Islamske zajednice, njenih muderisa i odgajatelja, a rezultat su velikog napora i zalaganja sudionika odgojno-obrazovnog procesa.

viber_slika_2023-03-17_07-40-59-178.jpg - Banjaluka: Predramazanski susret i savjetovanje sa učenicima Medrese

Izrazio je očekivanje odgovornosti učenika prema zadacima i aktivnostima koje preuzimaju tokom predstojećeg mjeseca ramazana.

Muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović, svoje izlaganje otpočeo je kur'anskim ajetima o mjesecu ramazanu, mjesecu Allahove milosti i bereketa, radosti vjernika.

– Učenice i učenici Medrese su pronositelji Božije milosti. Učenici su svojim dolaskom u Banjaluku donijeli radost, mladost i obnovu duhovnosti – kazao je muftija.

U govoru se prisjetio dolaska prvih učenika Medrese koji su bili znak duhovne mladice usađene na ovom kraju i Božije milosti.

– Povratkom učenika svojim porodicama pronosi se Allahova milost u porodice jačaju se džemati i društvo u cjelini. Djeca su roditeljima radost i nada. Džemat može predvoditi samo onaj koji je sposoban svoju porodicu čuvati na okupu. “Ramazan u porodici, porodica u Ramazanu” je način kako se gradi  džemat i društvo u cjelini – naglasio je on.

Muftija je iskazao veliku radost da će neki učenici Medrese ovog ramazana predvoditi džemate, te je svima poželio sretan doček i nastupajući mjesec ramazan.

viber_slika_2023-03-17_07-41-10-290.jpg - Banjaluka: Predramazanski susret i savjetovanje sa učenicima Medrese

(Preporod.info)