Banjaluka: U Ferhadiji prvu teraviju klanjali imam i džematski odbor

Date:

Zbog pandemije koronavirusa sinoć su prvi teravih-namaz u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci klanjali hafiz Muamer ef. Okanović i tri osobe, javlja Anadolu Agency (AA).

Zalaskom sunca sinoć je nastao mubarek mjesec ramazan, najodabraniji mjesec za muslimane, koji su ga iščekivali sa velikom ljubavi i nadom, ali prema riječima Adnana ef. Jusića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Banjaluka, i s tugom jer neće moći posjećivati džamije. On je istakao da je vjerničko srce vezano za džamije i “nisu mogli od džamija odvojiti niti noćne tmine, niti vreli ljetnji dani, niti hladni zimski dani”, ali ljudski život ipak nešto što je sveto.

– Zato Kur'an kaže ko spasi jedan život kao da je spasio cijeli svijet. Rijaset Islamske zajednice izdao je set mjera povodom organizacije vjerskog života u mubarek mjesecu ramazanu, naravno koji je kompaktan s mjerama koje su donijele državne ili entitetske vlasti i stoga ovaj ramazan ćemo, većina vjernika, provesti u kućnom ambijentu. Zato kao što je naš reisu-l-ulema kazao ‘naše kuće će biti naše džamije – rekao je Jusić.

Naglasio je da će se održati kontinuitet ramazanskih ibadeta u džamijama tako što će molitvama prisustvovati imam i džematski odbor odnosno imam i tri osobe. Izrazio je zadovoljstvo saradnjom s entitetskim Štabom za vanredne situacije i policijom, jer su obzirom da je policijski čas obezbijedili potvrde za kretanje ljudi da mogu da dođu na molitvu.

– Sve je svedeno na minimum, međutim ipak ramazan nas uči i strpljenju. I uistinu mi ćemo sada imati priliku da to strpljenje pokažemo na djelu, zato ako Bog da, poslije strpljivosti dolazi nagrada – kazao je Jusić.

Dodao je da se nadaju da će, kao nagrada, bar u posljednjoj trećini ramazana molitvama moći prisustvovati više ljudi.

– Imajući u vidu da je baš u ovim danima, u samom početku poslanstva, poslanik Muhammed s.a.v.s. osamljivao se na brežuljak Hira u pećinu, dakle razmišljajući o svom Gospodaru i mi imamo priliku da iz ove izolacije u kojoj se nalazimo zavirimo malo u svoju nutrinu, da malo se družimo više sa sobom i upoznamo sebe, jer veli jedna izreka ko spozna sebe spoznaće svoga Gospodara – rekao je Jusić.

Iftari će biti organizovani u kućnom ambijentu s akcentom na porodicu, a prema riječima Jusića potrudiće se da onima koji nemaju odnesu iftare, kao što su i prije ramazana zahvaljujući donatorima podijelili 180 paketa za najugroženije i one koji pripadaju rizičnim kategorijama stanovništva.

– Poštovaćemo mjere nadležnih organa o distanci, o broju osoba koje mogu da se okupljaju na javnom prostoru i naravno set mjera koje je donio Rijaset Islamske zajednice, a sve u svrhu očuvanja ljudskih života – dodao je Jusić.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related