Barclay: Velika vjerovatnoća za Brexit bez sporazuma

Uz manje od tri mjeseca do Brexita, britanski poslanici donijet će ključnu odluku u ovom mjesecu – da li da prihvate plan Therese May o uređenom Brexitu i održanju relativno bliskih ekonomskih veza s EU ili da odbiju plan i unesu veliku neizvjesnost prema narednim britanskim koracima.

– Odlazak bez sporazuma bio bi kudikamo vjerovatniji ukoliko poslanici odbace vladin sporazum o Brexitu u ovom mjesecu – napisao je Barclay u novinama Daily Express, tvrdeći da je plan premijerke May “jedini fuinkcionalan plan” koji je na raspolaganju.

May traži dodatna uvjeravanja od Bruxellesa kako bi joj pomogao u uvjeravanju skeptičnih poslanika unutar njene stranke i male sjevernoirske stranke koja održava u životu njenu manjinsku vladu, da podrže njen plan. Glasanje bi trebalo početi 14. januara.

Barclay, čiji je primarni zadatak da osigura da Britanija bude spremna u slučaju nepostizanja sporazuma, piše da će naredne sedmice vlada intenzivirati kampanju kako bi osigurala da građani budu spremni na takav ishod Brexita.

– U utorak ćemo započeti novu fazu u našoj javnoj informativnoj kampanji koristeći radio stanice i društvene mreže kako bismo podigli svjest o potrebi za pripremom građana – piše on.

Vrijednost funte nastavlja da opada prema američkom dolaru, djelimično i zbog rastućih briga oko pravca kojim će krenuti proces Brexita, prenosi Reuters.

(FENA)