Beč na 10.000 kvadratnih metara gradi ‘Kampus religija’

Date:

Nakon što su prethodnih godina u Beču postavlje­ne smjernice za osnivanje centra vjerskih zajednica „Kampus religija“ („Campus der Religionen“) u Seestadt Aspernu, centar postepeno dobija svoj oblik.

Pobjednički nacrt arhitektonskog rješenja predstavljen je 11. augusta ove godine i obuhvata sakralne objekte i Visoku crkvenu pedagošku školu.

‘Kampus religija’ treba pokazati da se religije u Beču mogu okupiti i graditi suživot. Od samog početka na ovom projektu sarađuje osam vjerskih zajednica, koje uključuju austrijsku budističku zajednicu, rimokatoličku crkvu, evangelističku crkvu, islamsku vjersku zajednicu, grčko-pravoslavnu crkvu, izraelsku vjersku zajednice, novoapostolske crkve u Austriji i vjerske zajednice Sikha.

Grad Beč je u tu svrhu stavio na raspolaganje površinu od 10.000 kvadratnih metara. Pored sakralnih objekata, u kampusu će se nalaziti i zajednički prostor veličine 2.800 m2.

U okviru međunarodnog arhitektonskog konkursa za “Kampus religija” u Aspernu pobijedio je bečki arhitektonski biro “Burtscher-Durig ZT“ koji se isticao odmjerenošću i elegancijom.

Projekt je osvojio žiri harmoničnim rasporedom i putevima kretanja. Sve kapele, džamije, sinagoge i hramovi svjesno su napravljeni da budu neutralni i bez hijerarhije.

Trg ima prilaze i vrtove na više nivoa kao i stepenice za sjedenje u međuprostorima. Pojedine fasade sakralnih objekata su ozelenjene, a multifunkcionalne prostorije u sklopu Visoke pedagoške škole kao što su menza i velika sala osmišljene su tako da budu pogodne za korištenje pripadnicima svih vjeroispovijesti.

‘Kampus religija’ je jedinstven projekat i ima značajnu simboliku. To je prvi veliki korak koji će svijetu pokazati da saradnja religija može pokrenuti pozitivne društvene tokove, javlja Eurocomm-PR Sarajevo.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related