Bećirović posjetio ambasadu BiH u Ankari

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović posjetio je Ambasadu BiH u Republici Turskoj u okviru posjete Ankari povodom ceremonije inauguracije predsjednika te zemlje Recepa Tayyipa Erdoana.

Bećirović je razgovarao sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Turskoj Adisom Alagićem o jačanju odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Turske, javlja Anadolija.

Bećirović je istakao kako je Republika Turska prijateljska zemlja Bosne i Hercegovine, te da dvije zemlje nastavljaju održavati snažno tradicionalno partnerstvo i saradnju. Tokom razgovora konstatovano je da pored podrške nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosni i Hercegovini, Republika Turska pruža pomoć i na njenom euroatlantskom putu.

Ambasador Alagić je naglasio da je Turska značajan vanjskotrgovinski partner za Bosnu i Hercegovinu, te da postoji veliki potencijal za dodatno jačanje ekonomskih odnosa dvije države. On je rekao da Bosna i Hercegovina nudi mnoge prednosti i atraktivna je za investitore iz Republike Turske sa aspekta njenog strateški važnog položaja, povoljnih komercijalnih uslova, kvalificirane radne snage po konkurentnim cijenama, stabilnog finansijskog sistema i niskih operativnih troškova.

Bećirović je naglasio kako je potrebno dalje produbiti ekonomsku saradnju dvije države, posebno u sektorima odbrane, infrastrukture, energetike, turizma i prehrane. Konstatovali su kako treba iskoristiti potencijale i na poljima naučne i kulturne saradnje između dvije države.

(Preporod.info)