Bečka elektroprivreda Wien Energie – Rekordna ekspanzija solarne energije

Date:

Wien Energie solarnom energijom opskrbljuje 25.000 domaćinstava, a ubrzo pušta u rad i najveću solarnu elektranu u Austriji.

U toku 2020. godine Wien Energie je dodatno ubrzala ekspanziju fotonaponskih sistema i u prosjeku svake sedmice gradila novu solarnu elektranu. Uprkos ograničenjima prouzrokovanim pandemijom koronavirusa, u protekloj godini su uspjeli instalirati 26 megavata (MW) fotonaponskih kapaciteta – što predstavlja novi godišnji rekord. Sveukupno, kompanija danas posluje sa preko 260 sistema i gotovo 60 MW te važi za najvećeg austrijskog operatera solarne energije.

– Najvažniji resursi za širenje obnovljivih izvora energije u Beču su krovovi. Sa našim eko-elektranama već sada možemo proizvoditi solarnu energiju za 25.000 domaćinstava – pojašnjava generalni direktor Wien Energie Michael Strebl.

Više od 80 posto solarnih elektrana Wien Energie nalazi se na krovovima zgrada. Međutim, kako bi se postigli klimatski ciljevi za širenje fotonaponskih sistema koriste se i druga područja, kao što su ekološki prihvatljive elektrane na otvorenom.

Wien Energie je u jesen 2020. godine započela izgradnju najvećeg fotonaponskog projekta u Austriji. U 22. okrugu Beča, na nekadašnjoj deponiji, gradi se solarna elektrana veličine 15 fudbalskih terena. Predviđeno je da elektrana kapaciteta 11,5 MW snabdijeva oko 5.200 domaćinstava zelenom električnom energijom. Taj projekat je primjer elektrana na otvorenom, jer prostor ispod fotonaponskog sistema stado od 150 ovaca koristi kao pašnjak, a zemlju pored obrađuju poljoprivrednici. Više od 90 fotonaponskih sistema nalazi se na krovovima javnih institucija, škola, vrtića, stanica spasilačke službe.

Do 2030. godine Wien Energie namjerava snabdijevati oko 250.000 domaćinstava zelenom električnom energijom sa ukupno 600 MW. U tu svrhu će uložiti oko pola milijarde eura, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related