Benjamin-ef. Hodžić: Duboko smo uznemireni onim što se sinoć desilo u našem gradu

Date:

Protekle noći na glavnom prijedorskom šetalištu upriličen je defile nekoliko desetina ljudi koji su skandirali podršku presuđenom ratnom zločincu za genocid Ratku Mladiću i marširajući pored Čaršijske džamije u ovom gradu, a izjavu za medije je dao i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Prijedor Benjamin-ef. Hodžić.

On je istakao da je suživot i povjerenje u Prijedoru bilo u uzlaznoj putanji i da su povratnici Bošnjaci u Prijedor najmanje zaslužni zbog ove strašne poruke koja im je upućena od učesnika defilea.

– Duboko smo uznemireni onim što se sinoć desilo u našem gradu. Bošnjaci u Prijedoru su svojim povratkom i uključivanjem u društveni život ovog grada, i pored teških ratnih zločina kojima su bili izloženi, pokazali da su za suživot i razumijevanje, da ničim nismo zaslužili poruku koja nam je poslana kroz ovaj defile i da ćemo i dalje učiniti sve da sačuvamo mir, da gradimo naš Prijedor koji će biti komotan za sve njegove stanovnike i da ćemo se bez ustručvanja i ustezanja oduprijeti ovakvim i sličnim pokušajima unošenja nemira i sijanja smutnje, te narušavanja sigurnosti i suživota u našem gradu – istakao je glavni imam efendija Hodžić.

On je upozorio i pozvao nadležne institucije, pogotovo medije i obrazovne ustanove, da svaki govor mržnje adekvatno sankcionišu i da se uvede nulta stopa tolerancije na bilo koji oblik govora mržnje usmjeren prema bilo kome, te da mlađim generacijama ne ostavljamo sukobe i krvoprolića, već da im ostavimo grad na kojeg će biti ponosni i u kojem će se sjećati predaka po dobru.

– Obrazovanje i mediji moraju preuzeti odgovorniju ulogu. Ne smijemo dozvoliti da naše mlade trujemo mržnjom i rasizmom, već ih moramo učiti i biti im primjer kako će poštovati svoje komšije, željeti drugima ono što sami sebi žele i na temelju zajedničkih vrijednosti graditi suživot i bolje sutra za sve nas. Što se tiče Islamske zajednice, mi na tome intenzivno radimo i pokazujemo visok stepen društvene odgovornosti i za očekivati je da se i drugi važni faktori našeg društva uključe u ovu priču. Pozivam sve da nam pomognu da se izdignemo iznad ovih prizemnih ponašanja, koja nažalost nisu ni malo benigna, pogotovo ako uzmemo u obzir naše iskustvo iz 1992. godine i kako su tekle pripreme za teške ratne zločine uključujući i genocid – smatra Hodžić.

U prostorijama MIZ Prijedor danas je održan hitan konsultativni sastanak svih relevantnih faktora iz vjerskog, političog i društvenog života Bošnjaka u Prijedoru, te je izdano i saopštenje za javnost ovim povodom.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related