Beograd: Husein Mujanović osuđen na deset godina zatvora za ratni zločin, najavljena žalba

Date:

Viši sud u Beogradu danas je prvostepenom presudom osudio bivšeg pripadnika Armije BiH Huseina Mujanovića na deset godina zatvora, po optužnici za zlostavljanje srpskih civila u logoru u naselju Hrasnica u Sarajevu tokom 1992. godine.

Na prvostepenu presudu moguća je žalba Apelacionom sudu.

Prema izrečenoj presudi, Mujanović je kao upravnik vojničkog pritvora Armije BiH protivzakonito zatvarao, nečovječno postupao i narušavao tjelesni integritet srpskih civila.

U deset godina zatvora računa se i vrijeme u pritvoru, u kome se Mujanović nalazi od jula 2018. godine, kada ga je srbijanska policija uhapsila na graničnom prelazu između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Njegova supruga Mirsada Mujanović je, nakon presude, rekla novinarima da je riječ o presudi koja je unaprijed napisana.

 – Prije nego što je počelo suđenje, presuda je napisana. Ništa sa strane odbrane što smo predlagali nije usvojeno, čak i taj njihov ključni svjedok je rekao da ga je tukao drugi čovjek. Ovo nije sud, ovo je fašistički sud – kazala je ona.

Branilac Mujanovića Dušan Ignjatović najavio je da će se žaliti Apelacionom sudu.

 -Smatramo da će ova odluka sigurno biti predmet žalbe. Vidimo da je sud bio na stanovištu da je Tužilaštvo bilo u pravu, mi baš sve suprotno mislimo i smatramo da postoje razlozi zbog kojih ova presuda ne bi trebalo da opstane na Apelacionom sudu. I dalje imamo čovjeka koji je u pritvoru dvije godine i taj pritvor se i dalje nastavlja, tako da situacija za odbranu u ovom trenutku nije dobra – rekao je Ignjatović.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related