Berise akademija iz Sarajeva priredila izložbu tradicionalnih umjetnosti u Goraždu

Date:

Berise akademija iz Sarajeva upriličila je u Goraždu izložbu tradicionalnih umjetnosti. Kroz zanimljive radove predstavljeno je 20 vrsta umjetnosti koje njeguje ova akademija koju pohađa oko 100 polaznika.

Direktor Berise akademije Irfan Garić ističe da je namjera da tradicionalnu umjetnost promovišu i u drugim gradovima BiH.

– Berise akademija Sarajevo postoji već tri godine i provodi razne aktivnosti na očuvanju prvenstveno tradicionalnih umjetnosti, a jednim dijelom i nekih zanata. Naši polaznici su uglavnom žene a pored toga povremeno u saradnji sa institucijama imamo i edukativne projekte za djecu uglavnom sa poteškoćama u razvoju, djecu bez roditeljskog staranja i slično – kazao je Garić, prenosi Fena.

Dodao je da Berise akademija trenutno ima oko 100 polaznika s kojima rade stručni edukatori.

– Kaligrafija, teshib, iluminacija, folije, string art, pirogafija, slikanje na svili, sve vrste vezova, slikarskih tehnika, kviling, samo su dio od 20 vrsta umjetnosti koje njegujemo i želimo to proširiti. Imamo dobru saradnju sa centrima kulture i udruženjima u raznim gradovima, poput Udruženja „Sehara“ iz Goražda i želja nam je da to sve uvežemo i razmijenimo iskustva – kazao je Garić.

Nakon Goražda, Berise akademija svoju izložbu priredit će i Centru za kulturu u Visokom u mjesecu julu.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related