Bešo-Haskić: O aktivnostima Odjela za brak i porodicu Muftijstva travničkog

Koordinatorica Odjela za brak i porodicu pri Muftijstvu travničkom, prof. Lejla Bešo-Haskić, govorila je u novom izdanju rubrike „Naši ramazanski dani“ o aktivnostima na području Muftijstva u okviru spomenutog odjela.

– U proteklim danima imali smo brojna ramazanska druženja. Ove godine dobila sam dodatnu ulogu ramazanskog vaiza za ženski dio džemata na području Muftijstva travničkog. Održali smo predavanja nakon teravih-namaza, a neka predavanja su se realizirala nakon podne-namaza. Izvedeni su prigodni ramazanski programi, odnosno vjerski programi, mevludi – kazala je.

Govorila je o radu Savjetovališta za brak koji djeluje pri ovom muftijstvu.

– Počelo je sa radom prije dvije godine. Međutim, pandemija je usporila naš rad. Aktivnosti smo potom nastavili, a ono što planiramo u narednom periodu je da organizujemo školu za trudnice u saradnji sa Kantonalnom bolnicom Travnik, individualna savjetovanja kao i predbračna savjetovanja za buduće bračne parove – rekla je profesorica.

Posebno je istakla posjetu džematu Kute u Kupresu Medžlisa Islamske zajednice Bugojno.

– Zadovoljstvo mi je bilo učestvovati u posjeti gdje smo imali prilku da se družimo sa našim povratnicima u taj džemat. Imali smo zajednički iftar, a nakon teravih-namaza u povodu Lejletul-bedra organizovali smo mevludsku svečanost – istakla je.

Bešo-Haskić je na kraju napravila osvrt na djelovanje ženskog aktivizma kazavši kako u osam medžlisa radi isto toliko koordinatorica od 2015. godine. Realizirane su brojne aktivnosti, od vjerskih do društvenih i humanitarnih, te će se, prema njenim riječima dosadašnje aktivnosti nastaviti kako bi se u budućnosti širila mreža koordinatora.

(Almedina Aganović / Preporod.info)