Besplatne instrukcije za školarce u organizaciji Islamske zajednice

0
117

Medžlis Islamske zajednice Tuzla tokom zimskog raspusta organizovao je besplatnu pripremnu nastavu za eksternu maturu iz predmeta matematika, fizika i hemija. Nastava je namijenjena učenicima završnih razreda osnovnih škola. Ovo nije prvi ovakav projekat Medžlisa Tuzla. Projekat besplatne instruktivne nastave u Tuzli se realizuje od 2014. godine. Ovu edukaciju MIZ Tuzla je realizovao u saradnji s udruženjem “Prosvjetitelj”, a od 2016. godine Medžlis ovaj projekat realizuje samostalno.

Od ove školske godine program je pored instruktivne nastave iz matematike i fizike obogaćen i s časovima iz hemije.

-Ponosni smo na ovaj projekat jer i na taj način možemo biti podrška učenicima naših škola kako bi upotpunili i proširili svoje znanja. S druge strane, to je važna podrška i njihovim roditeljima. Projekat je značajan za zajednicu i daje dobre rezultate tokom svih ovih godina koliko traje. Zahvaljujem koordinaciji Odjela za brak i porodicu, Asocijacije žena i svim djevojkama, profesoricama i studenticama koje marljivo i uspješno izvode nastavu-, kazao je glavni imam MIZ Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Školski sistem nije prilagođen različitostima

Program vode profesorice i apsolventice Prirodno-matematičkog fakulteta, koje su ujedno i aktivistice Odjela za brak i porodicu Medžlisa Tuzla. Meliha Ahmetspahić, koja je u ovaj projekat uključena već pet godina, kaže kako se časovi realizuju na zanimljiv i kreativan način.

„Učenici su različiti i svako je individua za sebe, stoga se ne očekuje da će različite predmete u školi jednakom brzinom usvajati i razumijevati. Školski sistem nije prilagođen ovim različitostima, a unaprijed se pretpostavlja da dvadesetak učenika razmišlja na isti način. Jedan nastavnik nije u mogućnosti da svakom učeniku posveti i prilagodi svoj tempo, sistem i način rada. Upravo iz tih razloga dolazimo do loših ocjena i mišljenja da su neki predmeti previše teški ili nemogući za naučiti, a kod nekih učenika se javlja strah od određenih predmeta“., kaže Ahmetspahić, te ističe kako je potrebno više pažnje i brige za pronalaženju najpovoljnijeg rješenja za probleme koje djeca imaju tokom savladavanja školskog gradiva.

-Naš cilj je na vrijeme spriječiti negativne posljedice nepravilnog učenja, izbjeći stres koji djeca proživljavaju zbog loših ocjena i pripremiti im odličnu podlogu za nadogradnju znanja-, zaključuje Ahmetspahić.

Ove godine je tokom zimskog raspusta organizovana i pripremna nastava za polaganje eksterne mature tokom koje će učenici uz pomoć predavača odgovarati na pitanja iz kataloga, raditi zadatke ali imati i zadaću kako bi naučili planirati svoje vrijeme.

Omogućen je i pristup multimedijalnim sadržajima, a časovi se održavaaju u Omladinskom kulturno-obrazovnom centru „Tušanj-Slatina“ u Tuzli.

Svi zainteresovani više informacija mogu dobiti putem kontakt broja 062 903 957.

A.Đ.