BH. dijaspora se smatra najbolje integrisanom u Holandiji

– Vidimo da aktivno stimulišu svoju djecu da se obrazuju, te i oni postaju vrijedni članovi holandskog društva, visoko obrazovani i nerijetko su zaposleni na pozicijama koje su bitne za ekonomiju i društvo – rekao je Vos.
 
Njegov je mandat počeo prije mjesec dana i tek je stigao održati manji broj sastanaka i susreta. Ali, kaže, već je imao priliku razgovarati s vrlo sposobnim ljudima koji imaju želju i kapacitet da vode ovu zemlju naprijed, u pravcu Evropske unije.
 
– Nadam se da će lideri ove zemlje učiniti sve što je u njihovoj moći da iskoriste taj potencijal i pruže mladim ljudima Bosne i Hercegovine prilike koje zaslužuju – rekao je Vos.
 
Smatra da se dijaspora najbolje može iskoristiti kao investitori ili poduzetnici koji će se dovesti u ovu zemlju.
 
– Iskustvo nas je naučilo da ljudi koji su proveli neko vrijeme van Bosne i Hercegovine, a koji se vrate, mogu biti jako vrijedni poduzetnici za ovu zemlju. To svakako vrijedi i za nekoliko bosansko-holandskih poduzetnika, koji su se iz Holandije vratili ovdje. Već sam nekoliko njih imao priliku upoznati, a ove sedmice ću ih upoznati još, jer ću ići na put i posjetiti njihove firme. U narednih 30 dana ćemo organizovati jedan događaj u Holandiji koji je namijenjen upravo bh. dijaspori tamo, da im ukažemo na prilike i probamo ih zainteresovati za više ulaganja u njihovu zemlju – rekao je, između ostalog, ambasador Vos za “Oslobođenje”.
 
(FENA)