Bh. glumac Damir Kustura: Namaz, post i ibadet su mom životu vratili smisao

Date:

– Klonite se harama, prigrlite farz i sunnet, jednostavno je poručio u ramazanskom razgovoru za naš portal bosanskohercegovački glumac Damir Kustura.

Dodao je kako je ramazan mjesec prilike, vrijeme u kojem treba da se preispitamo i pročistimo, te da je on lično u ovo mubarek mjesecu “doživio svoju obnovu”. 

Preporod.info: Zbog čega je mubarek ramazan za Vas poseban?  

Kustura: Mubarek mjesec koji je sam po sebi najposebniji, mjesec početka, obnove, mjesec objave Časnog Kur'ana. Tako ga doživljavam i u skladu s tim djelujem. Svoje obaveze, poslove, mnogo prije ramazana organiziram i pripremam tako da mi što više vremena ostane za mene, da ga provedem u ibadetu s mojim najmilijim, porodicom i prijateljima.

Mjesec je to koji pršti od posebne energije, jer svi vjernici, muslimani u cijelom svijetu obraćaju još više pažnje na sebe, na svoje postupke, djela u želji da budu iskreniji bolji, velikodušniji, merhametniji… U takvom okruženju se insan osjeća posebno, osjećamo prisustvo milosti Božije koja se razliva na sve strane.

Mjesec prilike! Imamo priliku punih trideset dana, da se preispitamo, pročistimo i počnemo od početka, naš duh i naše tijelo, a u svemu tome nismo sami. Imamo podršku sa svih strana, naše braće i sestara koje žele isto što i mi, biti još bolji vjernici i ljudi, a u ovom mjesecu su velike šanse i da to uspijemo. 

Preporod.info: Kako na Vas ramazan djeluje? 

Kustura: Mjesec detoksa, najprostije rečeno. Pročišćenje duha i tijela. Pokajanjem za nesvjesno ili svjesno učinjene grijehe, činjenjem dobrih dijela, udjeljivanjem sadake, obilaskom porodice, starijih, bolesnih, komšija, prijatelja… čistimo naš duh, a mubarek postom naše tijelo.  

Preporod.info: Možete li se prisjetiti prošlog ramazana? Možete li izdvojiti neke trenutke, da tako kažem, impresije? Šta je najviše uticalo na Vas da od tog ramazana “budete drugi čovjek”?  

Kustura: Prošli ramazan je bio po svemu veoma poseban, dočekali smo ga zaključani u našim domovima, željni susreta s najmilijima u strahu od nepoznatog virusa koji je odnosio živote u cijelom svijetu. U samoći i mnoštvu vremena za razmišljanje insan nema mnogo opcija.

Ili će se predati i izgubiti snagu potpuno, ili će se vratiti izvoru i pronaći novu čistu snagu i velikim koracima krenuti naprijed. Meni se, Allahu hvala, desilo da sam pronašao pravi put i vratio se vjeri u kojoj sam ponovo našao neiscrpni izvor snage, volje i želje za životom. 

Preporod.info: Po čemu se razlikuje vaš život prije prošlog ramazana i sada? Kakav je Vaš doživljaj ramazana? Posebno iftara…  

Kustura: Ja sam uvijek bio vjernik, nikada nisam dovodio to u pitanje, posebno u djetinjstvu ali kasnije nisam prakticirao vjeru. Sve manje sam bio redovan na namazu i postu, ta neredovnost i neprakticiranje vjere me udaljavala od iste, samim tim su me vrlo lako dunjaluk i dunjalučke prolazne ljepote zaslijepile. Prošli ramazan Allah dž. š. me počastio milošću svojom, da ponovo osjetim ljepote na koje sam bio zaboravio, uslišio mi je dove i osvijetlio put. Vratio sam se namazu, postu, ibadetu, mom životu se vratio smisao koji je odavno bio izgubljen. 

Preporod.info: Šta Vi smatrate kojih se to vrijednosti kao vjernici moramo pridržavati, posebno do kojih moramo držati u današnje vrijeme, s obzirom na okolnosti koje su nas zadesile?  

Kustura: Osnovno i najvažnije za svakog vjernika muslimana je da prigrli farz i sunnet, a da se kloni harama! Ako se ovoga budemo kao vjernici držali, ne možemo skrenuti s puta niti zalutati. Sva pravila i propisi se sadrže u ovome što sam rekao i svi mi to dobro znamo, samo se trebamo stalno podsjećati na to sami sebe i jedni druge, ukazivati na jedini ispravni “recept za bolji život” – farz i sunnet! 

Preporod.info: Koliko je važno da se ponovo vratimo bratskoj ljubavi, da pomažemo jedni druge, koliko je bitno to zajedništvo?  

Kustura: Mi smo stvoreni kao ovisni jedni o drugima. Po rođenju ovisimo o majki, ocu – našim roditeljima, kasnije braći, sestrama, prijateljima…Jedni na druge djelujemo dobro ili loše. Dužnost nas kao vjernika je da na našu okolinu djelujemo blagonaklono, pažljivo, odgovorno. Vjernik mora biti dobar primjer u svojoj okolini tako da svi žele biti u njegovoj blizini i da svi budu njime zadovoljni.

Ne zaboravimo da su sadaka osmijeh, lijepa riječ, širenje znanja… 

Preporod.info: Koja je Vaša poruka mladima u BiH, koliko je važno da pronađu pravi put? Šta im poručujete?  

Kustura: Prva objavljena riječ našem Poslaniku s.a.w.s. je “Ikre” – uči! Nemojte to nikada zaboraviti! Naša dužnost je da tragamo za znanjem! Sa znanjem vrijedimo više! To je mladima njihov “džihad” – potraga i borba za znanje i naobrazbu!

(A.N./Preporod.info)

 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related