Bh. konvoj od pet šlepera pomoći za Siriju krenuo iz Doboj-Istoka

U Siriju je krenuo i konvoj će pratiti devet uposlenika ovog udruženja, te dva predstavnika zajednica koje su također prikupljale pomoć.

Brašno je uglavnom prikupljeno od građana, a najvećim dijelom aktivnostima prikupljanja su se priključili Medžlis Islamske zajednice Zvornik, koji je prikupio trećinu, zatim MIZ Gračanica, Tuzla i Živinice, te načelnici i građani općine Kalesija.

“Humanitarna akcija prikupljanja brašna nastavljena je zahvaljujući velikom odzivu i solidarnosti građana BiH, nakon što je prvi šleper pomoći uspješno stigao u Siriju u decembru, a koji je bio ujedno i jedini evropski šleper pomoći”, izjavio je za Fenu direktor MFS-EMMAUS Hamzalija Okanović.

Navodi da će konvoj putovati do turske regije Hatay, koja se nalazi kod granice sa Sirijom, odakle će pomoć biti distribuirana narodu Sirije.

Šef Odjela za razvoj i saradnju MFS-EMMAUS-a Elmedin Škrebo, koji će se pridružiti konvoju, rekao je Feni da je planirano da osim četiri dana u putu, volonteri ostanu i četiri dana na terenu, odnosno na području Sirije i Turske gdje se nalaze izbjeglice da bi se uključili u sve aktivnosti, te upoznali o proizvodnji i isporuci hljeba u improvizovanim montažnim pekarama.

“Posjetit ćemo centar u kojem su smještena djeca koja su ostala bez roditelja, kao i neke od bolnica gdje su zbrinuti ranjenici. Najteže kategorije koje su izašle iz sukoba su na teritoriji Turske, a oni koji su ostali ‘netaknuti’ zbrinuti su u unutar sirijske teritorije, u montažnim naseljima”, kaže Škrebo.

Prve količine brašna koje su poslane u konvoju “Otvorite put Alepu“ dostavljene su u pekaru koju na području Sirije posjeduje turska organizacija Insani Yardim Vakfi (IHH), odakle se šalje hrana ljudima u Siriju, izbjeglicama u kolektivnim smještajima, te u kampovima u Turskoj.