BH UK Network: Presuda Mladiću pružila nam je makar trunku pravde

Date:

Zajednica bh. udruženja u Velikoj Britaniji Bosnia & Herzegovina UK Network objavila je da odluka Haškog tribunala o doživotnom zatvoru Ratku Mladiću može biti satisfakcija porodicama ubijenih kao i žrtvama agresije na BiH, napominjući da ove odluke moraju biti prihvaćene od svih.

Predsjednik BH UK Network Zaim Pašić tim povodom je izjavio da bi ova i druge presude trebale dovesti do prihvatanja historijskih činjenica.

– Nakon dužeg vremena od počinjenja genocida i zločina nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH osuđeni su glavni akteri tih događaja što bi trebalo dovesti do prihvatanja činjenica koje su nažalost zaustavili živote nedužnih građana kao i planove porodica da imaju normalan život. Sve ono što se dešavalo u Drugom svjetskom ratu – Holokaust, Jasenovac i ostalo – nije se zaboravilo, a desio se genocid u BiH od strane vojske RS kao i tadašnjeg rukovodstva koje nije uspjelo da na demokratski način pređe iz jednog u drugi sistem – kazao je Pašić te dodao:

– Odluka Haškog tribunala o doživotnom zatvoru Ratku Mladiću može biti satisfakcija porodicama ubijenih kao i žrtvama agresije na BiH, međutim ako ove odluke ne budu prihvaćene od svih onda se neće ostvariti trajni suživot i uvijek će biti onih koji će stvarati svoju historiju i negirati činjenice. U nadi da se genocid neće dogoditi više nigdje u svijetu pozdravljamo odluke Haškog tribunala. Još jednom iskreno saučešće žrtvama agresije na BiH te poziv da se razgovara o miru i suživotu kao i da Bosna i Hercegovina što prije postane moderna demokratska zajednica svih građana koji u njoj žive – kazao je Pašić.

Mujo Delić, član bh. zajednice u Velikoj Britaniji koji je preživio genocid u Srebrenici se također oglasio povodom izrečene kazne Ratku Mladiću.

– Naše porodice i prijatelje koji su žrtve genocida niko nam ne može vratiti, ali nama preživjelima ova presuda ipak daje određenu radost da će najodgovorniji čovjek za genocid provesti ostatak svog života u zatvoru. Ovo je također jako važna presuda u kontekstu historije, pošto je ipak cijela međunarodna zajednica prepoznala obim srebreničkog genocida što će ostati upisano, da mlade generacije to nikada ne zaborave – kazao je Delić.

Njegova kćerka, Lejla Delić, druga generacija preživjelih genocida je izjavila:

– Gledala sam presudu koja najviše znači nama Bošnjacima – presudu ratnom zločincu Ratku Mladicu. Presuda je podarila mom ocu, šehidima i porodicama koje su izgubile najmilije, makar trunku satisfakcije i pravde. Napokon je osuđen zločinac, da do kraja života bude među hladnim zatvorskim zidovima. Ova presuda je važna da ponovo potvrdi ono što se dogodilo u Srebrenici, važna za nas, buduće generacije – izjavila je Lejla Delić.

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, jučer je pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina u Bosni i Hercegovini.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related