Biden će istaći Trumpovu odgovornost za smrtonosne napade 6. januara

Date:

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden i potpredsjednica SAD-a Kamala Harris obratit će se danas u američkom Capitolu, godinu dana nakon što su sljedbenici bivšeg predsjednika Donalda Trumpa upali u kompleks u neuspjelom pokušaju da zaustave službeno proglašenje Bidena novim predsjednikom.

Kako javlja Reuters, Biden bi danas trebao Amerikancima reći da njegov prethodnik snosi “ličnu odgovornost” za smrtonosni napad na Kapitol 6. januara 2021. godine, javila je Bijela kuća.

Biden i njegovi glavni saradnici nerado govore direktno o Trumpu otkako je bivši senator Biden preuzeo dužnost prošlog januara čak i dok je republikanski bivši predsjednik nastavio širiti neistine o svom gubitku na izborima, a demokrati, historičari i aktivisti za građanska prava postali su sve zabrinutiji zbog budućnost gotovo 250 godina stare predsjedničke demokratije.

Govor u četvrtak dolazi nakon što je Biden mjesecima ohrabrivao Amerikance da se ujedine protiv pandemije koronavirusa i da zajednički rade na obnovi države nakon vremenskih nepogoda.

Biden će u četvrtak “izložiti značaj onoga što se dogodilo u Kapitolu i predstaviti jedinstvenu odgovornost koju predsjednik Trump ima za haos koji smo vidjeli te će odbaciti neistine koje je širio bivši predsjednik u pokušaju da dovede u zabludu američki narod i njegove vlastite pristaše, kao i odvrati pažnju od njegove uloge u onome što se dogodilo”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Trump je otkazao konferenciju za novinare na svom imanju Mar-a-Lago na Floridi koja je bila zakazana za četvrtak navečer, okrivljujući, kako je rekao, “pristranost i nepoštenu” istragu o napadima u Zastupničkom domu.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related