Biden će obnoviti diplomatske odnose i pomoć Palestincima

Date:

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena obnovit će diplomatske odnose s Palestinskom vlašću, više od dvije godine nakon što ih je predsjednik Donald J. Trump okončao. Akcija signalizira povratak tradicionalnijem i ravnomjernijem pristupu izraelsko-palestinskom sukobu nakon politike Trumpove administracije koja je bila usmjerena prema Izraelu, piše New York Times.

Pomak, koji će uključivati obnavljanje američke pomoći Palestincima, najavio je u utorak u govoru Richard Mills, vršitelj dužnosti američkog ambasadora pri Ujedinjenim narodima.

Mills je također je potvrdio podršku “međusobno dogovorenom rješenju dviju država” između Izraela i Palestinaca, “u kojem Izrael živi u miru i sigurnosti, uz održivu palestinsku državu”. Pozvao je strane da se suzdrže od jednostranih akcija, poput aneksije teritorija i aktivnosti naseljavanja od strane Izraela ili poticanja na nasilje od strane Palestinaca, koje bi takav ishod mogle otežati.

Analitičari i regionalni čelnici kažu kako su izgledi za izraelsko-palestinski mirovni sporazum slabiji nego što su bili desetljećima. Strane su gotovo prestale komunicirati, palestinski čelnici su odbili mirovni plan koji je prošle godine ponudila Trumpova administracija, a to pitanje nije među glavnim vanjskopolitičkim prioritetima novoizabranog predsjednika Bidena, zaključuje New York Times.

(Preporod.info)

 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related