Biden nominovao prvog muslimanskog američkog saveznog sudiju

Date:

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden nominovao je prvog muslimanskog saveznog sudiju u historiji zemlje za Okružni sud SAD.

Ukoliko njegov izbor potvrdi Senat, Zahid Quraishi će postati prvi musliman na toj poziciji u Nju Džersiju.

Bidenovih 11 pravosudnih kandidata veoma je raznoliko, tu su i tri afroamerikanke među kojima je i prva žena iz azijske Amerike i Tihog okeana nominovana za Okružni sud u Vašingtonu, kao i prva žena koja bi bila savezni sudija u okrugu Merilend.

– Ovi nominovani kandidati izvučeni su iz najboljih i najbistrijih umova američke pravne profesije – rekao je Bajden, , prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema njegovim rečima, svaki je duboko kvalifikovan i spreman da dijeli pravdu vjerno Ustavu i nepristrasno prema američkom narodu, a zajedno predstavljaju široku raznolikost pozadine, iskustva i perspektive koja čini naciju snažnom.

Quraishi,  pakistanskog porijekla, takođe je bio prvi musliman koji je služio kao američki sudija za prekršaje u Nju Džersiju 2019. godine.

Rođen u Njujorku, a odrastao u Nju Džersiju, Quraishi je diplomirao na John Jay koledžu za krivično pravo 1997. godine i doktorirao na Pravnom fakultetu Rutgers 2000. godine.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related