Biden potpisao 17 izvršnih naredbi: SAD se vraća u WHO i ukinuta zabranu putovanja iz nekih zemalja s većinski muslimanskim stanovništvom

Date:

Novi predsjednik SAD-a Joe Biden u Ovalnom uredu u Bijeloj kući potpisao je 17 izvršnih naredbi kojima će se odlučiti način borbe sa korona virusom i poništiti neke od odluka Donalda Trumpa.

– Nema boljeg vremena za početak nego danas. Ove odluke su odraz mog obećanja Amerikancima i trebat ćemo kreirati zakone za većinu njih – kazao je Biden prije potpisivanja.

Te se odluke odnose na pandemiju što podrazumijeva obavezno nošenje maski i uspostavljanje koordinatora za odgovor na koronavirus, koji će nadgledati napore Bijele kuće u distribuciji vakcine i drugih medicinskih potrepština.

Biden je ukinuo i nekoliko najstrožijih Trumpovih migracijskih politika, ukidajući zabranu putovanja iz nekih zemalja s većinski muslimanskim stanovništvom i prekidajući finansiranje izgradnje zida na granicama, prenosi Klix.

Među njima je i poništavanje nekoliko Trumpovih odluka o povlačenju iz međunarodnih ugovora, tako što se ponovo pridružuje Pariskom sporazumu i zaustavlja povlačenje SAD-a iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). SAD su odustale od Pariskog sporazuma krajem prošle godine po nalogu Trumpa te su stručnjaci kazali da je vraćanje njemu značajan korak Bidenove administracije da preokrene na bolje klimatsku politiku u ovoj državi u posljednje četiri godine.

Također po nalogu Trumpa, prošle godine SAD su počele proces povlačenja iz WHO-a gdje je on naveo da će ukinuti finansiranje jer nikakve koristi nemaju od te organizacije rekavši da je ona usmjerena na zaštitu Kine.

Ovo je samo dio novih Bidenovih odluka koje uvode niz promjena i ispunjavaju obećanja iz njegove kampanje.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related