Biden šalje 3.000 vojnika u istočnu Evropu

Date:

Američki predsjednik Joe Biden ove sedmice će poslati hiljade vojnika u istočnu Evropu usred tenzija između Rusije i Ukrajine, navodi se u izvještaju objavljenom u srijedu, prenosi Agencija Anadolija (AA).

– Oko 2.000 vojnika biće premješteno iz Sjeverne Karoline u Poljsku i Njemačku, a 1.000 vojnika sa sjedištem u Njemačkoj biće premješteno u Rumuniju – rekli su američki zvaničnici za “Wall Street Journal”.

Naveli su da bi Pentagon mogao preduzeti i druge poteze unutar Evrope osim što će narediti nekoliko hiljada drugih vojnika da budu u pripravnosti za raspoređivanje.

– Akcije imaju za cilj odvratiti Moskvu od napada na Ukrajinu i spriječiti rat u istočnoj Evropi – rekli su zvaničnici.

Biden je prošle sedmice rekao da će poslati američke trupe u zemlje NATO-a u istočnoj Evropi, a Pentagon je stavio 8.500 vojnika u pripravnost da bi ojačao saveznike.

SAD i zapadni saveznici optužuju Rusiju da se priprema za invaziju na Ukrajinu nakon što je Rusija navodno grupisala više od 120.000 vojnika na svojoj granici s bivšom sovjetskom republikom uz masovno raspoređivanje tenkova i artiljerije. Slična aktivnost zabilježena je i u Bjelorusiji.

Rusija negira da priprema invaziju i tvrdi da su u pitanju redovne vježbe.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related