Biden se približava pobjedi i u Pensylvaniji, nastavlja se brojanje glasova

Date:

Predsjednik Donald Trump testira dokle može ići koristeći predsjedničke ovlasti kako bi potkopao povjerenje u ovosedmične izbore na kojima vodi Joe Biden nakon što je  u prednosti i u ključnoj državi Georgiji dok traje prebrojavanje glasova.

Čini se da su se izgledi za još jednu Trumpovu pobjedu smanjili, a predsjednik je u četvrtak neopravdano rekao da je došlo do izborne prevare s glasačkim listićima i da njegov suparnik stoji iza toga. To je bio vanredan napor američkog predsjednika da izazove sumnju u demokratski proces.

– Ovo je pokušaj krađe izbora, pokušavaju namjestiti izbore – rekao je Trump s govornice u Bijeloj kući.

Primjedbe republikanskog predsjednika produbile su osjećaj frustracije u SAD-u jer su Amerikanci ušli u treći postizborni dan bez jasnog rezultata. Njegove su izjave također izazvale ukor nekih kolega republikanaca, posebno onih koji su željeli usmjeriti stranku u drugom smjeru u post-Trumpovoj eri.

Nijedan od kandidata nije dobio 270 glasova Elektorskog kolegija potrebnih za pobjedu u Bijeloj kući. Ali, Biden je pobijedio Trumpa u Wisconsinu i Michiganu, dvije ključne države na Srednjem zapadu, pretekao je predsjednika u Georgiji rano u petak i približava se pobjedi i u Pennsylvaniji, gdje se još uvijek broje glasovi, navodi AP.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related