Biden tvrdi da je na putu ka pobjedi, Trump osporava prebrojavanje glasova

Date:

 I Donald Trump i Joe Biden tvrde da su u vodstvu  u američkim predsjedničkim izborima, čak i pored toga što je konačni ishod neizvjestan i obje strane se pripremaju za zakonsku akciju.

Trumpov predizborni štab osporava prebrojavanje glasova u ključnim saveznim državama Wisconsin, Georgia, Pennsylvania i Michigan, prenosi Fena.

BBC-jeva prognoza pokazuje da će Biden pobjediti u Michiganu. Američki mediji prognoziraju njegovu pobjedu u Wisconsinu. Nikakvi rezultati još nisu objavljeni za Pennsylvaniju.

Pobjeda u sve te tri države takozvanog “Hrđavog pojasa” značila bi i konačnu pobjedu Bidena na američkim predsjedničkim izborima.

Biden, kandidat Demokratske stranke, još nije proglasio pobjedu, ali je izjavio kako je uvjeren da je na putu da porazi Trumpa, svog suparnika iz Republikanske stranke.

Ukupan odziv glasača na izborima održanim u utorak najviši je u 120 godina i iznosi 66,9 posto glasačkog tijela, sudeći po Američkom izbornom projektu.

Biden ima podršku 70,5 miliona glasača, najvišu u američkoj istoriji koju je imao jedan predsjednički kandidat. Trump ima 67,2 miliona glasova, četiri miliona više nego što je osvojio u 2016.

Ključna tema ogorčene izborne utrke bila je pandemija koronavirusa, koja je dostigla novi rekord od 103.000 dnevnih slučajeva zaraze u Sjedinjenim Državama u srijedu, sudeći po Projektu praćenja Covida.

– Kada se prebrojavanje zaključi, vjerujemo da ćemo pobijediti – izjavio je Biden novinarima u Wilmingtonu, u saveznoj državi Delaware.         

–   Ja ću vladati kao američki predsjednik. Predsjedništvo, samo po sebi, nije institucija kojom vladaju uski interesi – kazao je.

On i njegova potpredsjednička kandidatkinja Kamala Harris pokrenuli su website za tranziciju vlasti, u kome se navodi da će njihov tim “nastaviti s pripremama u punoj brzini da administracija Biden-Harris počne s radom od prvog dana”.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related