Bidenova administracija suspendira Trumpove sporazume o azilu

Date:

Bidenova administracija saopćila je da će odmah suspendirati sporazume sklopljene za vrijeme Trumpove administracije sa Salvadorom, Gvatemalom i Hondurasom o azilu, u skladu s obećanjem da će poništiti sve imigracijske politike prethodnika.

Državni sekretar Antony Blinken saopćio je da su Sjedinjene Američke Države “suspendirale i započele proces poništavanja Sporazuma o saradnji u pitanjima azila s vladama Salvadora, Gvatemale i Hondurasa, što je prvi konkretan korak na putu prema većem partnerstvu i boljoj saradnji u regiji koje je zacrtao predsjednik Biden”.

Takozvani sporazumi “sigurne treće zemlje”, koje su 2019. potpisali Trumpova administracija i zemlje Srednje Amerike, prisiljavaju tražitelje azila iz te regije da potraže utočište u tim zemljama prije nego što se prijave u SAD.

Ta politika, kao dio kontroverznoga Trumpovog obećanja da će zaustaviti ilegalne imigrante iz Srednje Amerike, koji čine veći dio migranata uhapšenih na američko-meksičkoj granici, nikad se nisu primjenjivale prema Salvadoru i Hondurasu, saopćio je State department, prenose agencije.

Transferi u skladu sa sporazumom s Gvatemalom prekinuti su sredinom marta 2020. zbog pandemije korona virusa, dodaje se u saopćenju.

Najavljeni koraci poduzeti su nakon što je Biden prošle sedmice otkrio niz mjera kojima je cilj promijeniti američki imigracijski sistem, uključujući i pitanje ponovnog povezivanja porodica razdvojenih na granici SAD-a i Meksika i povećanje gornje granice broja izbjeglica kojima će biti dopušten ulaz u zemlju.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related