BiH će dozu vakcina za COVID -19 platiti 10,55 dolara

Date:

Nadležni u Bosni i Hercegovini (BiH) ne znaju kada će u našu državu stići prve vakcine protiv korona virusa. Poražavajuće je da su vakcine već stigle u susjednu Hrvatsku i Srbiju, gdje se počelo s njihovom primjenom, dok za našu zemlju jedina informacija koja postoji jeste da bi one mogle stići u prvom tromjesečju 2021. godine, ali preciznog datuma nema. 

Novac je uplaćen za nabavku vakcina putem Globalne alijanse za vakcinaciju (GAVI), u okviru Mehanizma za globalni pristup vakcinama za sprјečavanje COVID-19 (COVAX), a u kojem učestvuje 186 država svijeta.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH za Preporod.info kazali su kako je za BiH naručeno 1.232.000 doza potencijalnih vakcina i to za 20 posto populacije. Na naš upit koliko vakcine koštaju po komadu, rečeno nam je kako je “prosjek” cijena po dozi 10,55 dolara (USD).

Ministarstvo civilnih poslova, shodno zakonom definiranim nadležnostima, realizira aktivnosti na nabavi vakcina. S tim u vezi potpisan je Ugovor između BiH i Globalnog saveza za cjepiva o nabavi cjepiva za stanovnike BiH. Ovakav ugovor potpisan na osnovu potreba koje su iskazale nadležne institucije – Federalno ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjel za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta.

– Glavni ured za susjednu politiku i pregovore o proširenju Europske komisije (DG NEAR), putem delegacije Evropske unije u BiH, pozvalo je Bosnu i Hercegovinu da iskaže svoje potrebe za količinom cjepiva. Ovim pozivom, pored COVAX mehanizma, BiH se otvorila mogućnost da bude dio i EU mehanizma – kazala je za Preporod.info Zorica Rulj, portparol Ministarstva civilnih poslova BiH. 

Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo civilnih poslova, i u okviru COVAX mehanizma, kako je potvrđeno za Preporod.info, biće moguće iskazati dodatne potrebe.

Ministarstvo prati sve aktivnosti koje se vode u tom području i reagovaće u skladu sa iskazanim potrebama, a Rulj se osvrnula i na naš upit o datumu isporuke vakcina.

– Rokovi isporuke zavise od aktivnosti koje se vode u okviru COVAX mehanizma, a prema informacijama kojima Ministarstvo civilnih poslova raspolaže, realno je očekivati u prvom kvartalu naredne godine prvu isporuku. Ne možemo se složiti sa konstatacijom da će BiH zadnja dobiti vakcine. Bosna i Hercegovine jedna je od 186 potpisnica ugovora s COVAX mehanizmom i ravnopravno će biti tretirana sa ostalima. Za nabavku kroz OVAX i EU mehanizam BiH zdravstvene vlasti na svim nivoima u BiH odlučile su se jer takva nabavka garantuje sigurnost nabavljenih vakcina – navela je Rulj.

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related