BiH-CG: Prioritet izgradnja mosta i graničnog prelaza na Šćepan Polju

Date:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović razgovarao je s ministrom kapitalnih investicija Crne Gore Mladenom Bojanićem o razvoju prometne infrastrukture na relaciji Hum – Šćepan polje, izgradnji novog mosta na Tari i zajedničkim graničnim prelazima.

Na sastanku je bilo riječi i o unapređenju željezničkog, vazdušnog i pomorskog prometa, odvijanju međunarodnog bilateralnog prijevoza putnika i robe, te razmjeni dobrih praksi i iskustava dvije zemlje.

Kako je nakon sastanka kazao ministar Mitrović, u ovom trenutku je najbitnija izgradnja koridora 2b koji bi povezao Sarajevo i Podgoricu, rješenja problema na pravcu Foča – Šćepan Polje, izgradnjom mosta na Tari i graničnim prelazom na tom pravcu.

– U ovom trenutku prioritet za obje zemlje je izgradnja mosta i graničnog prelaza Hum – Šćepan Polje. Most će se graditi sredstvima u omjeru 50/50, a njegova cijena je dva miliona eura. Zadatak radne grupe je da do jula obavi sve aktivnosti kako bismo Bojanić i ja na ministarskom sastanku u Sloveniji potpisali sporazum o izgradnji tog mosta. Paralelno će se graditi put od Foče do Šćepan Polja dužine 20 kilometara, čija je cijena oko 72 miliona eura, a s druge strane gradit će se put od Huma prema Plužinama u Crnoj Gori – kazao je Mitrović.

Dodaje da je za most i put glavni projekt završen, što znači da postoje preduslovi da se krene u dalje aktivnosti.

Bojanić ističe da BiH i Crnu Goru ne opterećuju nikakva politička pitanja tako da postoji dobra volja za unapređenje saranje na razičitim nivoima.

– Radit ćemo na otklanjanju problema koje možemo riješiti u kratkom roku. Rješenje infrastrukture na potezu Sarajevo – Podgorica je prioritet jer smo zaključili da taj put ne služi na čast nijednoj državi, jer dva glavna grada ne bi smjela biti tako slabo infrastrukturno povezana – kazao je.

Navodi da je za Crnu Goru kao turističku destinaciju izgradnja putne infrastrukture veoma bitna, te da krupni infrastrukturni projekti državama mogu pomoći u oporavku od posljedica izazvanim pandemijom korona virusa.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related