BiH i Hrvatska potpisale sporazum o rekonstrukciji mosta Brčko – Gunja

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković potpisali su u utorak u Sarajevu sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Hrvatske o rekonstruciji mosta Brčko – Gunja.

Most Brčko – Gunja na rijeci Savi izgrađen je još u vrijeme Austrougarske, a zbog dotrajalosti preko toga objekta je ograničen teretni promet. Vlasti Bosne i Hercegovine i Hrvatske usuglasile su se da će zajednički održavati mostove.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto izjavio je da će radovi o konstrukciji mosta Brčko – Gunja trebali početi do kraja sljedeće godine i da u narednom periodu slijedi faza projektovanja.

Poručio je da je da će rekonstrukciju pomenutog mosta podjednako finansirati Bosna i Hercegovina i Hrvatska, ali nije tačan iznos će biti poznat kada bide završeno projektovanje i nabavka.

Dvojica ministara razgovarali su i o saradnji na izgradnji cestovne infrastrukture i na rekonstrukcijama mostova.

– Prvi sljedeći most je Novi Grad – Dvor, zatim most iz Orašja i imamo još nekoliko projekata koji su sazreli da brzo krenu. Razgovarali smo i o brzoj cesti koja će povezati Hrvatsku s Unsko-sanskim kantonom. Brza cesta će silaziti kroz centralnu Bosnu, kroz Jajce, prema Travniku i Sarajevu. To je koridor koji dalje od Sarajeva ide prema Podgorici. To je koridor koji ćemo zajedničkim pokušati upisati u mrežu evropskih koridora, koji nakon što se upiše u mrežu može dobiti značajno finansiranje i povlačenja sredstava iz fondova Evropske unije – rekao je Forto, prenosi Anadolija.

Također su razgovarali su i o željezničkoj infrastrukturi, s fokusom na rekonstrukciju Unske pruge.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković dodao je da je most Brčko – Gunja u veoma lošem stanju i da će Hrvatske ceste krenuti hitno u realizaciju projekta.

Oba ministra su izjavila da će učiniti sve da se u skorije vrijeme uspostavi željeznička linija između Sarajeva i Zagreba.

Potpisivanju sporazuma prethodio je bilateralni sastanak delegacija dviju zemalja u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

(Preporod.info)