BiH: Ministarstvo prosvjete i kulture RS planira početak školske godine u školama

Date:

Ministrica prosvjete i kulture bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Natalija Trivić održala je danas sastanak sa predsjednicima aktiva direktora osnovnih škola o pripremama i planovima za početak školske 2020/2021. godine, nakon kojeg je izjavila da planiraju da nova školska godina počne u školskim klupama, javlja Anadolu Agency (AA).

– Ministarstvo planira da 1. septembar, kada počinje nova školska godina, počne u školskim objektima, dakle u školskim klupama, a u skladu sa epidemiološkom situacijom koja će biti i jasnija pred sam početak nastave – kazala je Trivić.

Predsjednicima aktiva direktora prenijeli su šta su novosti u novoj školskoj godini koje se odnose na inovirane nastavne planove i programe, digitalizaciju, o novim modelima nastave, stimulativnom okruženju i angažovanju i obukama u školama.

– Svi smo spremni za početak nove školske godine u smislu da ćemo primijeniti zakonske odredbe koje su prije petanestak dana usvojene u Narodnoj skupštini RS – rekla je ona.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, rekao je da je prethodna školska godina uspješno završena. Govoreći o novinama u osnovnom obrazovanju od septembra podsjetio je da će učenici u prvoj trijadi pred početak nastave imati 15-minutno fizičko vježbanje, a da su za kasnije razrede predviđeni programi za fakultativne predmete i za dodatnu nastavu. Kada su u pitanju fakultativni predmeti, planirani su domaćinstvo, programiranje, kaligrafija, mladi istraživači, kao i sport, muzika i likovno. U pitanju je nastava koja se ne ocjenjuje, a učenici je pohađaju u skladu sa svojim interesovanjima.

– Od naredne školske godine svih 187 škola u RS-u će imati elektronske dnevnike – kazao je Damjanović.

Danijela Mrda, predsjednica Aktiva direktora sarajevsko-romanijske regije, istakla je da je u narednom periodu važno da se škole pripreme na što adekvatnije interaktivno izvođenje nastave i stimulativno okruženje.

Govoreći o višku kadra u osnovnom obrazovanju, Trivić je rekla da nemaju potpune tehnološke viškove, a da se nadaju da će broj đaka ove biti isti kao i prethodne godine.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related