BiH: Nastavak izvoza junećeg mesa u Tursku od velikog značaja za domaće proizvođače i prerađivače

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac primio je danas u Sarajevu ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede entiteta Republika Srpska Borisa Pašalića i predstavnike mesnih industrija ZP-Komerc i Šišović, sa kojima je razgovarao o nastavku izvoza junećeg mesa u Tursku.

Istaknuto je da je mogućnost plasmana domaćih proizvoda na tursko tržište od izuzetnog značaja za poljoprivredne proizvođače i prerađivače iz BiH, te da je neophodno, u skladu sa ustavnim nadležnostima, intenzivirati aktivnosti kako bi se nastavio neometani spoljnotrgovinski promet sa Turskom.

– Napori koje smo u koordinisanim aktivnostima sa resornim entitetskim ministarstvima uložili u prethodnom periodu rezultirali su time da nam je turska strana odobrila kvotu za izvoz od 3.000 tona i to ravnopravno, po 1.500 tona za RS i Federaciju BiH. Takvom rezultatu doprinijele su i aktivnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se u dogovoru sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom radi na povećanju vanjskotrgovinskog prometa sa ovom zemljom – naglasio je Košarac.

Istakao je da je na današnjem sastanku bilo riječi o načinu realizacije ukupno odobrene kvote za izvoz junećeg mesa, cijeneći potencijal tržišta Turske za domaće primarne proizvođače i prerađivačke kapacitete.

– Odlučni smo da definišemo politike koje će omogućiti neometan nastavak izvoza junećeg mesa u ovu zemlju, posebno imajući u vidu potencijalne viškove u primarnoj proizvodnji. Postoje određeni problemi u vezi sa otkupnom cijenom mesa. Zbog toga ću u dogovoru sa nadležnim entitetskim ministrima zatražiti da u narednih desetak dana održimo sastanak sa turskom stranom, da bismo u partnerstvu definisali cijenu i krajem aprila nastavili neometan izvoz junećeg mesa – naglasio je Košarac.

Pašalić je izrazio nadu da će nastavak vanjskotrgovinskog prometa sa Turskom biti na korist kako domaćih primarnih proizvođača i prerađivačkih kapaciteta, tako i krajnjih korisnika u Turskoj.

– Kada je u pitanju prodaja junećeg mesa, trenutno nemamo velike pritiske, ali će se oni pojaviti ukoliko ne stvorimo uslove za plasman na nova tržišta. Važno je da reagujemo preventivno, prije nego što se problem pojavi. Zbog toga smo danas razgovarali o tome kako da obezbijedimo plasman 3.000 tona junećeg mesa u Tursku – istakao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, Vlada bh. entiteta Republike Srpske je u prethodnom periodu intervenisala pri otkupu junećeg mesa, te je spremna da postupi na isti način u budućnosti ukoliko bude procijenjeno da je to potrebno.

Predstavnici mesnih industrija ZP-Komerc Ljubiša Rosić i Šišović Damir Pavković izrazili su zadovoljstvo današnjim sastankom te konstatovali da očekuju da će problem u vezi sa otkupnom cijenom mesa biti riješen na predstojećem sastanku sa turskom stranom.

(Preporod.info)