BiH ostala bez vakcine protiv sezonske gripe

Za tržište Bosne i Hercegovine neće biti isporučena potrebna količina vakcina koje bi se našle u apotekama u komercijalnoj prodaji protiv sezoske gripe, saopšteno je iz Komore magistara farmacije Federacije BiH. 

Kako navode iz Komore, povučena je isporuka komercijalnih vakcina protiv gripe zanašu zemlju, čime su građani izloženi mogućnosti da obole i od gripe i od korona virusa. 

Mr.ph. Bilsena Šahman iz Odjela za odnose s javnošću Komore je za Preporod.info potvrdila da su apoteke dobile obavijest od uvoznika i distributera vakcina – firme “Pharma Maac” da je proizvođač, francuska kompanija “Sanosi”, prekinula seriju proizvodnje za Bosnu i Hercegovinu, sa obrazloženjem da su Njemačka i Austrija pokazale dodatni interes i povećanu potrebu za vakcinama protiv gripe.

– Svoje kapacitete usmjeravaju za te dvije zemlje, koje su članice Evropske unije (EU) sa obrazloženjem da je Bosna i Hercegovina treća zemlja, što znači da nismo članica Evropske unije i što se tiče te proizvodnje, prioritet su članice EU. A tek ako pretekne znači i supstance i mogućnost proizvodnje, dodatna količina biće pripremljena za tržište BiH – kažu iz Komore. 

Iz Komore ističu da su i apoteke zadužene za zdravlje građana, te da je izvjesna količina vakcina trebalo da se nađe u apotekama da bi se pacijenti, koji iskažu želju i u dogovoru sa svojim porodičnim ljekarom, mogli samovoljno vakcinisati. 

Pokušali smo kontaktirati i zaduženog uvoznika i distributera za Bosnu i Hercegovinu za vakcine protiv gripa – firmu “Pharma Maac”. Međutim, nisu se javljali na pozive. 

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za medije su kazali da je samo jedan dio komercijalnih vakcina ranije stigao u Bosnu i Hercegovinu putem zavoda za javno zdravstvo i te vakcine su se koristile za vakcinaciju ugroženih kategorija stanovništva i za zdravstvene radnike. 

Iz Komore magistara farmacije Federacije Bosne i Hercegovine poručili su da će uskraćivanjem vakcina protiv sezonskog gripa građani Bosne i Hercegovine biti dodatno izloženi mogućnosti da dobiju i sezonski grip i korona virus. 

Prošle sedmice Preporod.info je prvi izvijestio da se ove godine kasni sa vakcinacijom protiv sezonske gripe. Obavezna vakcinacija prema kalendaru Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, kao i Instituta za javno zdravstvo RS počinje 1. oktobra, kada i počinje nadzor nad sezonskom gripom. 

U Kantonu Sarajevo (KS) 2. decembra se počelo s vakcinacijom, a nabavljeno je svega 9.400 besplatnih doza, dok je u Institutu za javno zdravstvo RS završena vakcinacija, a na raspolaganju im je bilo 5.000 doza.  

(A.N./Preporod.info)